På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Förvaltarens småbolagstips

Fonder ”Ser man till värderingen så värderas småbolagen nu i linje med stora bolag på Stockholmsbörsen. Det är inte ofta det sker, de senaste 20 åren har vi egentligen bara sett det 1998 och 2012", säger Catrin Jansson på Enter Fonder.

Placera har träffat småbolagsförvaltaren som tror det kan vara köpläge för svenska småbolag då värderingen överlag ser attraktiv ut.

”I år har småbolag haft bra avkastning, men ändå hamnat på efterkälken jämfört med storbolagens utveckling. Det beror till stor del på att bolag inom bygg väger tyngre i småbolagsindex och det har varit oroligt kring dem i spåren på svagare prisutveckling för bostäder”, säger Catrin Jansson som förvaltar Enter Småbolagsfond.

Catrin Jansson

”Den senaste rapportperioden var lite över förväntan och den globala återhämtningen är tydlig och hela världen växer. Bland småbolagen finns många underleverantörer vilket bör gynnas av en fortsatt återhämtning då de är sent i konjunkturcykeln.”

Catrin påpekar att de minsta bolagen är klara vinnare de senaste fem åren. Storbolagen har nästan fördubblat sig i värde och medelstora bolag har avkastat marginellt bättre. De solklara vinnarna är Micro-bolag eller riktigt små börsbolag som har avkastat nära 250 procent. Småbolagen har haft en 175-procentig uppgång, en tydlig överavkastning jämfört med stora bolag. Det är i den nischen Catrin letar nya investeringar.

”Ser man till värderingen så värderas småbolagen i linje med stora bolag på Stockholmsbörsen. Det är inte ofta det sker, senast var 2012 och 1998. Historiskt har det varit ett bra läge att köpa in sig. Normalt är att småbolag värderas högre än börsen då de växer snabbare”, säger Catrin Jansson.

Småbolagsfonderna har verkat i en dynamisk miljö de senaste åren. De har varit ett ständigt tillflöde av nya bolag på listorna för små- och medelstora bolag.

”Totalt har det tillkommit bolag för runt 300 miljarder kronor. Tidigare har det varit en bra affär att köpa till börsintroduktionen. Men i år har det inte varit någon lysande affär. Nu ser vi inte samma starka trend för nya börsintroduktioner”, säger Catrin Jansson.

Catrin Jansson lyfter fram tre mycket intressanta innehav i fonden. Två av bolagen hör till de som gett mest positiva bidrag till fondens avkastning.

Fonden näst största innehav är teknikkonsulten ÅF som Catrin tycker ser mycket intressant ut. De har en bra historia av lyckade förvärv och en stabil tillväxt.

Fondens bästa bidragsgivare sedan start för drygt två år sedan är Torekovbolaget Nolato, ett bolag av högsta kvalitet. De har gjort ett mycket lyckat VD-byte och de två senaste kvartalen har man fått volymer från en ny storkund. I år har aktien fördubblats i värde och den är fondens femte största innehav på drygt 4 procent”, säger Catrin Jansson.

”Cellavision är ett annat mycket intressant innehav som har haft en stark utveckling i fonden. Idag har jag knappt 2 procent i av fondens värde i Cellavison, men då har jag sålt av på resans gång”, avslutar Catrin Jansson.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -