NCC vinstvarnar igen

Börs NCC vinstvarnar och spår att rörelseresultat för det fjärde kvartalet kommer att bli "nära noll".

Det framgår av ett pressmeddelande från NCC som tidigare i höstas även vinstvarnade för det tredje kvartalet.

Byggbolagets resultat för det fjärde kvartalet kommer att belastas med 315 miljoner kronor avsättningar i bygg- och anläggningsprojekt.

Denna justering medför att projektportföljen i bygg- och anläggningsverksamheten får en lägre och mer balanserad risk", skriver bolaget.

 

Resultatet belastas även med 75 miljoner kronor avseende omstruktureringskostnader "för sänkta omkostnader" och för avgångsvederlag till tidigare vd:n Peter Wågström som fick sparken i slutet av oktober.

 

I en sammanställning från SME Direkt från den 8 november spådde analytikerna i snitt att rörelseresultatet skulle uppgå till 498 miljoner kronor. Snittprognosen innehöll inga engångskostnader och heller inga nedskrivningar.

 

NCC siktar på årliga besparingar om cirka 200 miljoner kronor.

 

Det framgår av pressmeddelandet som innehåller bolagets andra vinstvarning sedan slutet av september.

 

;Avsikten med omkostnadssänkningen är att säkerställa en omkostnadsnivå på högst 5 procent av omsättningen. Omstruktureringskostnader om cirka 75 MSEK belastar resultatet i det fjärde kvartalet", skriver NCC.

 

I omstruktureringskostnaderna ingår även avgångsvederlag för tidigare vd:n Peter Wågström som fick sparken tidigare i höstas.

 

NCC backar även från strategiska mål. Byggbolaget lanserade 2015 en ambition att växa omsättningen 5 procent per år samtidigt som rörelsemarginalen skulle förbättras från 3 till minst 4 procent.

 

För att lyckas med strategin krävs att vår bygg- och anläggningsverksamhet utvecklas bra. Denna verksamhet har levererat avseende orderingång men resultatet har varit svagt. Fokus kommer framöver att ligga på att förbättra lönsamheten och det är inte prioriterat att upprätthålla tillväxtambitionen i strategiplanen. Förutom att förbättra lönsamheten är arbetsmiljö och säkerhet högt prioriterat", säger Håkan Broman, NCC:s tillförordnade vd.

 

"Omvärderingen av pågående projektportfölj belastar affärsområdets resultat med 260 MSEK i det fjärde kvartalet. 150 MSEK avser väg- och markprojekt och 110 MSEK större anläggningsprojekt. NCC Infrastructure beräknas redovisa ett rörelseresultat om cirka -100 MSEK i det fjärde kvartalet", skriver NCC.

Affärsområde NCC Buildings resultat i det fjärde kvartalet kommer att belastas av avsättningar i byggprojekt om 55 miljoner kronor, vilket främst hänförs till den danska verksamheten. Rörelseresultatet här beräknas uppgå till cirka 200 miljoner kronor under årets sista kvartal.

Affärsområde NCC Industry förväntas redovisa ett rörelseresultat i linje med föregående år i det fjärde kvartalet och NCC Property Development har, som tidigare kommunicerats, inget fastighetsprojekt att resultatavräkna i det fjärde kvartalet. Där blir rörelseresultatet cirka -50 miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -