Heta listan doppar händerna i olja

Heta Listan: Ut ur idet och in i en norsk oljegigant. Här är veckans nya kandidat.

Utsorteringen på Heta Listan i förra veckan har hittills varit ett rätt beslut. Att lämna kvar Wynn Resorts på listan var också bra med tanke på hur aktien utvecklats. Dessvärre valde vi att även höja stop loss-nivån, vilket innebär att vi ändå stått vid sidlinjen när aktien stigit högre.

Detta innebär listan är helt blank vid lucia. Men det är dags att lämna idet och lyfta fram en ny kandidat.  

Stockholmsbörsen skakas av nya vinstvarningar från byggsektorn. NCC backade 8 procent i den inledande handeln under onsdagen. Men på aggregerad nivå håller Storbolagsindex emot bra. Det tolkar vi som ett indirekt styrkebesked.

En trendvändning i aktiemarknaden behöver utrymme i både tid och pris. Under en månad har Storbolagsindex rört sig i sidled i närheten av den långa, stigande, trendlinjen. Snart bör mognaden vara tillräcklig för ett utbrott – uppåt eller nedåt.

Så länge undertonen förblir svagt positiv i Sverige och USA-börserna rör sig mot nya rekord lutar vi åt att Stockholmsbörsen kommer leta sig högre från dessa nivåer. Men det är ingen stark övertygelse. Vi behöver fler bevis. Veckans nynoteringar har fått ett varmt mottagande, vilket i alla fall ger friska besked om riskviljan.

Statoil

Trigger 174,00. Målkurs 200,00. Stop loss 165,00.

Oljepriset har stigit snabbt sedan i somras. Det var nyligen uppe på den högsta nivån på två år. Än är det långt kvar till historiska rekord kring 120 dollar fatet men priset närmar sig i alla fall 60 dollar fatet.  

Norska Statoil är en ledande producent av olja och gas i Europa. Backningen av den norska staten ger finansiell stabilitet och en möjlighet att vara långsiktig i affärsbesluten.

Bolaget har utnyttjat sin ställning för att vinna mark under tiden som oljepriset föll och investerat vidare i produktionen – allt för att vinna fördelar mot konkurrenterna när oljepriset senare kanske vänder uppåt.

Men trots styrkan har Statoil har inte varit opåverkade av de tidigare prisfallet. Under 2015 och 2016 var det fria kassaflödet negativt på grund av tunga investeringar. Det negativa kassaflödet förväntas det bli ändring på, i takt med att oljepriset återhämtat sig under 2017.

I år är försäljningen prognostiserade att öka med 31 procent och vidare med 2–6 procent årligen fram till 2020, enligt Factset.

Vinsten per aktie väntas stiga till 10,60 norska kronor 2017 och vid utgången av 2020 tror analytikerna att det årets vinst blir 12,20 norska kronor per aktie. Det ger p/e 16 på årets resultat och p/e 14 på 2020.

Det som lockar oss mest är den stigande trenden i Statoil-aktien. Och en generell prisuppgång för råvaror. Alltjämt hör en hög risk till spekulation i råvarubolag.

Köp aktien om den stiger över 174,00 norska kronor och sätt stopp vid 165,00 norska kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -