Demokrat vann Alabama-val

Politik Demokraten Doug Jones vann tisdagens senatsval i delstaten Alabama i USA. Det var första gången på 25 år som en demokrat vann i delstaten.

Det rapporterar amerikansk media.

Enligt nyhetsbyrån AP fick Jones 49,6 procent av rösterna och besegrade därmed republikanen Roy Moore, anklagad för sexuella trakasserier, som fick 48,8 procent när 90 procent av rösterna var räknade.

Alabama har traditionellt varit ett starkt republikanskt fäste men Roy Moore var kontroversiell inom det egna partiet, även om han haft stöd från president Donald Trump.

Efter Doug Jones seger har republikanerna 51 platser i senaten och demokraterna 49 platser, vilket potentiellt skulle kunna göra det svårare för presidenten att få igenom sin prioriterade politik nästa år. Det bedöms dock ha liten påverkan på den skattelagstiftning som just nu debatterad i kongressen.

I ett Twitter-inlägg gratulerar president Donald Trump demokraten Doug Jones till segern i delstatsvalet, men tillägger att republikanerna snart kommer att få en ny chans att rösta på denna senatsplats. "Det tar aldrig slut!", skriver presidenten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -