Börsveckan: Utvärdering av råden

Aktier Då var det dags att summera 2017 och vi tittar närmare på hur våra råd utvecklades totalt sett under året. Sett i backspegeln så har oddsen för att tjäna pengar på Börsveckans råd varit goda och den positiva trenden fortsätter.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 50 den 11 december. Läs mer om Börsveckan.

Då var det dags för årets sista nummer och då passar det ypperligt med en liten genomgång över hur våra råd har utvecklats under 2017. Det här gör vi varje år och syftet är tvåfaldig. Dels vill vi vara transparenta mot våra läsare och tydligt visa hur avkastningen på våra analyser utvecklas årligen och dels så är det en väldigt viktig utvärdering för oss själva.

Vår kärnverksamhet är att hitta köpvärda aktier som vi serverar våra prenumeranter och som många av Er känner till så är BV:s investeringshorisont 12 månader vilket vi anser vara en rimlig tid för ett slags måttstock kring hur våra case utvecklas. Man hinner se fyra kvartalsrapporter med hårda fakta kring bolagens utveckling och samtidigt så elimineras den initiala ”BV-effekten” som kan uppstå på vissa småbolag när man håller aktierna över ett år. Utvärderingen blir därför rättvis.

Jag har tagit fram en lista på samtliga analyser som vi skrev under 2016 och som nu, ett år senare, ska utvärderas. Sammanfattningen finns i rutan här nedan. 

Totalt skrev vi cirka 300 aktieanalyser under 2016, varav en del av dessa var upprepade råd (eller korta kommentarer) som publicerats kort tid efter ursprungsanalysen. Rensat för dessa så skrev vi totalt 280 unika råd under 2016. Cirka 53 procent renderade i Köp och resterande del var Avvakta, med undantag för ett fåtal säljråd.

Andelen köpråd var även i år lägre än vad vi normalt brukar snitta sett till hur det har sett ut de senaste fem åren där köpandelen legat kring 60 procent. Efter många års börsuppgång så var vi selektivare med köpråden och ställde tuffare krav på bolagen och vi räknade med en del stök på marknaderna inför det amerikanska presidentvalet i november 2016.

Tillväxtantaganden och lönsamhetspotential skruvades ner generellt men det visade sig vara aningen för försiktigt då marknaderna istället reagerade positivt på Donald Trumps seger och hans utlovade reformer. Trots en svag sommarbörs här i Sverige och en svag trend den senaste månaden så är OMXSGI (det breda Stockholmsindexet som inkluderar utdelningar) på plus 10,5 procent sedan årsskiftet. Det var bättre än vad vi räknade med.

Så hur har det gått då? Vår mätperiod är som sagt 2016-2017. Index har i genomsnitt ökat med 17 procent mätt över de 42 veckor som tidningen kom ut under 2016 och ett år framåt. Ett exempel: OMXSGI stod i 176 i samband med första numret år 2016 som kom ut den 18 januari. Ett år senare stod samma index på 210, en uppgång med hela 19 procent.

Mäter man samtliga våra köpråd på samma sätt så konstaterar vi att dessa stigit med i snitt 30 procent under samma tidsperiod. Avvakta-råden steg också men inte med lika mycket (12 procent). Även median-siffrorna pekar mot samma håll, vilket framgår i tabellen.

Men hur många av dessa köpråd var rätt och hur många var fel? Det beror givetvis på hur man definierar rätt och fel. Vår syn på det är att ett köpråd måste dels slå index men även ett rimligt avkastningskrav på säg 7-9 procent i absoluta termer för att det ska betraktas som rätt. Uppfylls inte båda dessa kriterier så är köprådet fel i våra ögon.

Bryter vi ner våra köpråd så konstaterar vi att 89 av dem steg över 17 procent (bättre än index), vilket motsvarar 61 procent av köpråden. Vidare så konstaterar vi att 13 procent av köpråden gick sämre än index men gav ändå en absolutavkastning på över 8 procent. Och resterande 26 procent av köpråden gav en avkastning under 8 procent.

Förenklat så innebär det att den som köpte 10 av våra råd fick se 6 av aktierna gå riktigt bra, 1-2 aktier ge en god positiv avkastning på mellan 8-17 procent och 2-3 ge en svag avkastning (under 8 procent eller till och med negativ avkastning). Sammantaget så är det bra odds för att kunna slå index totalt sett, även om ambitionen givetvis är att träffa rätt i varje enskilt fall.

Vi stänger böckerna för 2017 och hälsar Er välkomna igen den 15 januari 2018. Då rivstartas det nya året traditionsenligt med vår ”Utdelningsspecial” där vi tar fram en ny Utdelningsportfölj.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -