Börsen backar, NCC rasar

Börsen Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med en nedgång, tyngd av bland andra Skanska, Getinge och ett antal verkstadsbolag.

Bland vinnarna märktes H&M, Fingerprint Cards och Ericsson. NCC rasade efter en ny vinstvarning och Ratos tappade mark efter ännu ett vd-byte.

Vid 10.20-tiden var OMXS30-indexet ned 0,4 procent till nivån 1.617. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 4 miljarder kronor.

Storbolagsindexet toppades av modejätten H&M, sedan konkurrenten Inditex i samband med sin niomånadersrapport indikerat en bra start på det fjärde kvartalet. H&M steg 1 procent till 201:70 kronor, medan Inditex avancerade knappt 3 procent i Madrid.

Ericsson steg 0,5 procent och fortsatte därmed tisdagens uppgång, som stöddes av att den amerikanska operatören Verizon valt det svenska bolaget för 5G-leveranser.

Uppåt var det även för Fingerprint Cards. Bolaget ska enligt ett pressmeddelande inleda ett samarbete med Linxens gällande kontaktlösa smarta kort.

Även Autoliv noterades på plus. Pareto Securities höjer sin riktkurs för bilsäkerhetsföretaget till 1.205 kronor från tidigare 1.140 kronor.

På nedsidan märktes Skanska, som var svagast bland OMXS30-bolagen med en nedgång på 1,9 procent. Sektorn var överlag blek, med Peab 2,8 procent lägre och NCC ned hela 8,5 procent.

Den senare vinstvarnade för andra gången på ett halvår, trots en stark konjunktur. Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet väntas nu bli "nära noll" efter stora avsättningar för bygg- och anläggningsprojekt, omstrukturering och vd-byte.

Utanför OMXS30 steg Stora Enso 1,9 procent sedan den finländska sektorkollegan Metsä Board höjt sin resultatprognos för det fjärde kvartalet med hänvisning till en stark massamarknad. Metsä Board lyfte över 5 procent i Helsingfors.

Rejält ned var det dock för private equity-bolaget Ratos, som meddelade att vd Magnus Agervald får lämna bolaget efter bara ett drygt år på posten. Ny vd blir den tidigare ordföranden Jonas Wiström, som i sin tur efterträds av Per-Olof Söderberg. Aktien förlorade drygt 5 procent.

Det på First North nyligen listade medicinteknikbolaget Irras rasade 18 procent efter att ha beslutat om återkallning av enheten Irraflow på grund av ett produktionsfel i batteriet. Återkallandet kommer att påverka årets försäljning, uppger bolaget, som dock inte ser någon långsiktig negativ inverkan "av denna isolerade företeelse".

Två bolag listas på onsdagen. Utbildningsbolaget Atvexa började handlas på First North, där aktier på förmiddagen bytte ägare till 52:75 kronor kronor, drygt 5 procent över introduktionspriset 50 kronor.

Sämre gick det för spelutvecklaren Toadman Interactive, vars handel på NGM visserligen inleddes till kursen 14 kronor, men som efter en dryg timme omsattes till 9:65 kronor, 25 procent under teckningskursen 12:90 kronor i den emission som föregick noteringen.

På makroagendan återfinns bland annat KPI för USA klockan 14.30 samt Feds räntebesked klockan 20. Marknaden räknar med en räntehöjning, den tredje för året.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 13 december

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -