Värderingen talar för Swedol

Aktieanalys Swedol går som tåget, men aktien har tappat mark de senaste månaderna. Med låg värdering på rimliga prognoser och en uttalad förvärvsagenda tycker vi aktien är värd en chans.

Järnhandelskedjan Swedol har klarat börsåret 2017 betydligt bättre än många andra byggrelaterade aktier. Kursen har tappat en del den senaste månaden men står fortfarande på plus 14 procent sedan årsskiftet. Starka kvartalsrapporter har bidragit till att lyfta aktien under året.

Det tredje kvartalet bjöd på stark tillväxt och förbättrade marginaler. Förvärvet av Grolls genomfördes 8 juni 2016 så de båda kvartalen är någorlunda jämförbara. Intäkterna ökade i årets tredje kvartal med 11,4 procent och rörelsemarginalen stärktes till 10,0 procent från 6,4 för ett år sedan. Det växlar ut i en vinsttillväxt på hela 90 procent i kvartalet.

Swedol har bra medvind från en fortsatt stark byggmarknad. Vd Clein Johansson pekar dock på egna satsningar inom försäljning och sortimentsutveckling som nog så viktiga drivkrafter för tillväxten. Bland annat har Swedol breddat sortimentet genom att ta in fler partnerleverantörer. Bolaget jobbar även mer aktivt med uppsökande försäljning.

Efter förvärvet av Grolls delar Swedol från årsskiftet in sin verksamhet i två divisioner: Kläder och Skydd (52 procent av omsättningen och 57 procent av rörelseresultatet) samt Verktyg och Förnödenheter (48 procent av omsättningen och 43 procent av rörelseresultatet).

Försäljningen sker nästan uteslutande till proffskunder inom bland annat bygg, industri, verkstad, åkeri och skogsbruk. Byggsektorn svarar för ungefär en tredjedel av omsättningen i Swedol. Kunderna är oftast små och medelstora bolag.

Försäljningen sker huvudsakligen via 99 butiker i Sverige, Norge, Finland och Estland. Swedol erbjuder dock även e-handel och uppsökande försäljning. Vissa produkter säljs även via andra återförsäljare. Sverige står för 82 procent av omsättningen och Norge för 15 procent.

Fjolårets förvärv av Grolls var ett sjumilakliv då det tillförde runt en miljard kronor i omsättning till Swedols egna 1,5 miljarder. Antalet butiker fördubblades. Prislappen låg på 785 Mkr och Swedol genomförde en nyemission i slutet av fjolåret för att stärka upp finanserna efter förvärvet.

Swedol har förbättrat lönsamheten under 2017. Rörelsemarginalen efter nio månader summerade till 7,6 procent jämfört med 5,6 procent i fjol. Ökade volymer och sänkta rörelsekostnader i förhållande till omsättningen har bidragit till förbättringen.

Arbetet med att stärka marginalerna har dock pågått i ett antal år. Swedol fick problem med en vikande efterfrågan under 2012 vilket tvingade fram ett omstruktureringsarbete. Fokus har legat på att rensa i sortimentet och satsa på de mest lönsamma områdena. Egna varumärken har också byggts upp, säljkåren har stärkts och steg har tagits för att ytterligare närma sig proffskunderna.

Målsättningen är att nå 11 procents rörelsemarginal i snitt över en konjunkturcykel. På årsbasis är marginalen i dagsläget 8,5 procent. Internt har Swedol även en målsättning om att nå en omsättning på 5 miljarder kronor till år 2020. För närvarande är årstakten cirka 3 miljarder kronor.

Även om Swedol växer bra så kommer det krävas förvärv om bolaget ska nå till 5 miljarder i tid. Några fler jätteaffärer som köpet av Grolls ska man dock inte förvänta sig. Så stora förvärv är inte att föredra enligt Clein Johansson. Mindre förvärv medför mindre risk och en lättare integrationsprocess. Grollsaffären håller fortfarande på att integreras i Swedol.

Enligt databasen Factset väntas Swedol öka omsättningen med 3-4 procent om året de kommande åren. Snittprognosen för rörelsemarginalen ligger på 8,9 procent för innevarande år och ökar till 9,6 procent till år 2019. Vinst per aktie 2018 väntas bli 2,62 kronor och 2,83 kronor 2019.

De prognoserna innebär p/e-tal på 11,3 respektive 10,5. Justerat för skuldsättning landar värderingen av rörelsen på 9,1 respektive 8,0 gånger rörelseresultaten för samma år, enligt Factset.

Direktavkastningen i Swedol-aktien väntas uppgå till 2,4 procent respektive 3,4 procent de närmaste åren.

Swedol har åtnjutit en period av stark underliggande tillväxt. I fjärde kvartalet vet vi att även oktober månad blev bra med 10,9 procent högre omsättning än i fjol. Novembersiffran bör dock innebära ett tapp jämfört med i fjol då jämförelsetalet ligger på hela 22,8 procent. November var extremt snörikt i fjol. December bjuder på lättare jämförelsetal igen.

Mycket talar i dagsläget för en dämpad tillväxt i byggsektorn de kommande åren. Byggsektorn svarar som sagt för en tredjedel av omsättningen för Swedol så en inbromsning skulle påverka tillväxten negativt. I prognoserna för Swedol de kommande åren ligger också klart lägre tillväxttal än de vi sett i år.

Ett eventuellt minskat nybyggande skulle till viss del kompenseras av mer renovering och ombyggnader. Att som Swedol har många små och medelstora bolag i kundlistan är ingen nackdel i ett sådant scenario. De kan vara mer snabbfotade än de stora bjässarna.

På rimliga estimat för de kommande åren värderas Swedol klart lägre än konkurrenter som Ahlsell och Momentum. I prognoserna ingår heller inte de förvärv som måste till om omsättningsmålet på 5 miljarder ska kunna nås. Balansräkningen klarar redan idag nya förvärv, men bolaget vill sannolikt ha ned nettoskulden en bit till och framför allt få Grolls helt på plats. Med Nordstjernan som huvudägare lär muskler till förvärv inte saknas framöver.

Swedol-aktien har backat 16 procent från toppnivåerna i början av oktober. På dagens nivåer tycker vi förhållandet mellan risk och möjlig avkastning ser attraktiv ut. Rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 29,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -