På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bästa småbolagsfond på fem års sikt är dansk

Fondtopplistan fem år De som placerat i svenska småbolagsfonder de senaste fem åren har varit vinnare. Placera har listat de bästa och sämsta fonderna från Morningstars fondutbud.

Totalt är det drygt 300 bolag noterade på Stockholmsbörsen varav knappt 90 räknas som storbolag. De minsta bolagen hör hemma på småbolagslistan som omfattar 100 bolag med ett marknadsvärde upp till 1 miljard kronor. Listan för medelstora bolag omfattar 125 bolag, med ett marknadsvärde från 1 miljard kronor till 10 miljarder kronor. Det är här man hittar många av framtidens stora bolag.

Carnegie småbolagsindex som är det vanligaste indexet för att visa utvecklingen bland små- och medelstora bolag på Stockholmsbörsen, har utklassat storebror de senaste fem åren. Avkastningen är imponerande 167 procent inklusive återinvesterade utdelningar. Men det är inget renodlat index för små- och medelstora, då det innehåller ett antal storbolag som Tele2, Securitas, Saab, Getinge och Nibe – bolag med marknadsvärde upp till 50 miljarder kronor.

Stockholmsbörsen breda aktieindex SIX Return Index som täcker de drygt 300 noterade bolag och även fångar upp utdelningar har fördubblats i värde under perioden. Lyfter vi blicken ytterligare och ser på de 30 största bolagen framgår det än tydligare att de stora bolagen har haft en mindre glansfull period med en avkastning på 78 procent - fördel medelstora- och små bolag.

Spännvidden mellan vinnare och förlorar bolag är gigantisk. Stockholmsbörsens bästa aktie hör hemma på listan för medelstora bolag, det är Hansa Medical som avkastat över 7 000 procent under femårsperioden.

Näst bästa aktie hittar vi på småbolagslistan, det är teknikbolaget Hexatronic Group som trots en 4 000-procentig uppgång inte är värt mer än 2,5 miljarder kronor.

Bland de bolag med riktigt svag utveckling hittar vi två fallande stjärnor. Bioteknikbolaget Active Biotech har tappat minus 96,5 procent av sitt börsvärde, idag är det endast värt 200 miljoner kronor. Ett annat före detta storbolag som sjunkit som en sten på Stockholmsbörsen är det krisande söktjänstbolaget Eniro, som haft en liknande resa på minus 96 procent.

Enligt Morningstar innehåller fondkategorin svenska små-/medelstora bolag 35 fonder. Kategorisnittets avkastning är 162 procent, alltså lite sämre än jämförelseindex. Men det är stora skillnader mellan de sämsta och de bästa fonderna.

Med tanke på att nästan alla fonder i kategorin är aktivt förvaltade fonder och de över eller underviktar aktier efter den tro de har, så kan det bli stora skillnader i förvaltningen. De få passivt förvaltade indexfonder som finns har inte tillräckligt lång historik. Det är tydligt det får stora konsekvenser för fondens resultat att betta på fel häst.

Vi hittar fyra fonder som har levererat en avkastning över 200 procent, vilket är riktigt bra. De sämsta fonderna har inte orkat upp till Stockholmsbörsens breda index, vilket inte är någon bra prestation.

Henrik Söderberg, på danska fondbolaget C Worldwide, som förvaltar C Worldwide Sweden Small Cap sedan 2010, har lyckats mycket väl med förvaltningen de senaste fem åren. Fonden är bäst i klassen med en avkastning på 217 procent till en risk som är lite lägre än kategorisnittet. Det är en riktigt bra presentation.

Henrik Söderberg

Henrik Söderbergs fokus är att hitta mindre bolag med en långsiktig strukturell tillväxt oberoende av konjunktur. Investeringshorisonten sträcker sig oftast mellan 3 – 5 år. Vi hittar flera snabbväxande bolag i fonden. De som avkastat bäst det senaste året är spelbolagen Leo Vegas och Evolution Gaming samt Hansa Medical.

En av fondsveriges mest rutinerade aktiva förvaltare hittar vi på andraplatsen. Stefan Kopperud har förvaltat Öhman Sweden Microcap sedan 1997 – alltså i 20 år. Förvaltningen har varit mycket framgångsrik. Fonden placerar sig tvåa på fem år och tidigare har Placera skrivit om fondvinnarna de senaste femton åren där fonden kom på en fjärdeplats.

Stefan Kopperud

En tydlig bidragsgivare i fonden är det näst största innehavet Nolato som varit med i fonden sedan 2002 och de senaste fem åren har aktien avkastat över 500 procent.

De två bäst avkastande fonderna förvaltar idag runt 2,5 miljarder kronor. Vi hittar två stora drakar på topplistan, Lannebo Småbolag och Handelsbanken Svenska Småbolag. De förvaltar 24,2 miljarder kronor respektive 21,5 miljarder kronor. Snittet för kategorin är 4,5 miljarder kronor.

Vi hittar den populära Didner & Gerge Småbolag på vinnarlistan. Fonden förvaltar knappt 16 miljarder kronor till en av fondkategorins lägsta risk.

Fonderna på förlorarlistan har haft det lite tuffare att skapa överavkastning. Två fonder sticker ut med en avkastning under 100 procent vilket är sämre än hälften av de fyra bästa fondernas avkastning. Det räcket inte heller för att slå breda aktieindex.

Danske Invest Sverige Fokus avkastning har inte rosat marknaden. Fonden förvaltar en miljard kronor och fick Ulric Grönvall som ny förvaltare för en dryg månad sedan.

Vi hittar inga indexfonder på förlorarlista. De var däremot välrepresenterade på listan över Sverigefondernas avkastning senaste fem åren.

Men vi hittar en systematiskt modellbaserad investeringsprocess i Inside Sverige. Fonden placerar efter en akademisk modell som följer hur insiders investerar i sina egna bolag. Fonden har avkastat sämre än kategorisnittet och index de senaste fem åren. Fondförmögenheten är oroväckande liten, knappt 53 miljoner kronor.

På förlorarlistan hittar vi lite överraskande privatspararfavoriten Spiltan fonder. Spiltan har två fonder som inte hängt med, Spiltan Aktiefond Sverige och Spiltan Aktiefond Dalarna. Den senare placerar i bolag med fokus på Dalaregionen. En av fondens sämre bidragsgivare är Clas Ohlson som varit med i fonden sedan 2007 och avkastat 30 procent de senaste fem åren exklusive utdelningar – betydligt mindre än index.

Spiltans motsvarande fond som investerar i Småland har visat sig var en betydligt gynnsammare strategi. Spiltan Aktiefond Småland är på vinnarlistan med en avkastning på 179 procent jämfört med Spiltan Aktiefond Dalarna med 120 procent – fördel Småland.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -