Rekordår för indexprodukter

Fonder/ETF:er Bra bolagsrapporter och fortsatta uppmuntrade globala makrodata ligger bakom ett fortsatt starkt kapitalflöde till passivt förvaltade börshandlade produkter – som går mot ännu ett rekordår. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er, var intresset för börshandlade produkter (ETP:er) fortsatt stort i november. Det globala nettoinflödet i ETF:er uppgick till hela 450 miljarder kronor.

Årets totala inflöde efter elva månader är på rekordnivån 4 820 miljarder kronor. Och det förpassar fjolårets rekordinflöde på drygt 3 200 miljarder kronor till historieböckerna. Den starka tillväxten under året gör att börshandlade produkter nu omfattare hela 40 000 miljarder kronor.

Av det totala inflödet sökte sig 78 procent till aktier. Utvecklade marknader attraherade den största delen av flödet. Och inflödet till tillväxtmarknadsaktier lugnade ner sig i november. Tillväxtmarknaderna fick bara in 5 procent av totala inflöde till aktierelaterade produkter. Det är helt klart mindre än tillväxtmarknadernas andel av världensbörser som är knappt 12 procent.

Amerikanska aktier hade det största inflödet i absoluta tal och tog drygt 40 procent av hela nettoinflödet till aktier. Den stora andelen beror på att de amerikanska börserna står för knappt 60 procent av världens börsvärde. Klart populärast var amerikanska småbolag, finansbolag och teknikbolag.

Intresset för så kallade smart-beta produkter har varit stort i år. Värde- och Momentum-strategier har varit hetast med en tillväxt på 67 respektive 100 procent.

Det var ett fortsatt stort inflöde till japanska aktier. Det var i vanlig ordning påverkat av den japanska centralbankens kvantitativa handel av japanska aktier främst via ETF:er. Inflödet till breda europeiska aktier fortsatte för den 15 månaden i rad - vilket är rekord.

Av det totala inflödet gick 22 procent till räntesidan. Intresset för tillväxtmarknadskrediter var svag och hade nettorutflöden för andra månaden i rad.  Störst intresse uppvisade stabila företags obligationerna och inflationssäkrade obligationer så kallade TIPS.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till 39 600 miljarder kronor, vilket är en ökning med hela 33 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -