Räntebesked och bopriser veckans höjdpunkter

Makroveckan Positiva konjunkturnyheter har gett den globala riskaptiten en skjuts. I veckan väntar flera tunga centralbanksbesked medan vi här hemma lär frossa i nyheter kring boprisutvecklingen.

Den globala konjunkturoptimismen spirar och gav flertalet av världens börser en skjuts uppåt under veckan som gick. Den svenska börsen steg med lite drygt 1 procent och mycket talar för att inledningen av den här veckan också blir hygglig.

Noterbart är ändå att metallpriserna fortsätter att backa, med kopparpriset i spetsen. Det är delvis en följd av att den amerikanska dollarn gått lite starkare bland annat på grund av att den amerikanska centralbanken väntas höja räntan senare i veckan. Eftersom räntehöjning nu är fullt inprisad på marknaden riktas störst fokus mot de ränteprognoser som medlemmarna i räntekommittén levererar. Tidigare prognoser har pekat mot ytterligare tre höjningar under 2018 och fortsatt stark arbetsmarknad talar för att den prognosen ligger fast. Löneökningar är dock fortsatt låga vilket kan komma att påverka en del ledamöter. Räntebeskedet presenteras under onsdagskvällen. 

Även ECB lämnar nytt räntebesked under torsdagen. Banken väntas vila på hanen även om konjunkturen i EMU-området fortsätter att stärkas. Här får vi för övrigt nya konjunkturbesked när de preliminära inköpschefsindexen för december publiceras på samma dag. Väntat är stabila inköpschefsindex på riktigt hyggliga nivåer.

För svenska vidkommande lär veckan handla en hel del om inflations och bostadspriser. Inflationssiffran för november publiceras på tisdag och lär hamna nära inflationsmålet på 2 procent.

Mer intressant är vad som händer på boprisfronten. SEB:s boprisindikator sjönk under nollstrecket för första gången på 5 år i november och hushållen är allt mer osäkra kring boprisutvecklingen. På torsdag publicera Valuegard sin mätning att bopriserna och det skulle knappast förvåna om de sjunkit ytterligare i november. Observera dock att SCB:s mätning av huspriserna inte visade på nått fall när de siffrorna publicerades i förra veckan. Så det är lite tveksamheter kring prisutvecklingen just nu.

Makroveckan i urval

Måndag

SEB:s boprisindikator superintressant efter förra månadens branta fall. Norsk inflation fortsätter att parkera en bit under målet men centralbanken väntas ändå vila på hanen på sitt möte senare i veckan.

Tisdag

Svensk inflation väntas visserligen ha tickat upp en aning i november men fortsatt ligga under inflationsmålet på 2 procent. Riksbanken lär inte påverkas att inflationsutfallet i någon större utsträckning utan betydligt viktigare är av vad ECB säger på sitt räntemöte senare i veckan. Optimismen bland amerikanska småföretag kan ha tagit ett skutt uppåt, från en redan hög nivå, då skattediskussionerna har fått mer substans.

Onsdag

Fullt fokus på amerikanska inflationssiffror samt den väntade räntehöjningen från Federal Reserve under kvällen. Eftersom en räntehöjning är i princip spikad blir det mesta intressanta vad ledamöterna i den räntebeslutaden kommittén tror om antalet räntehöjningar under 2018. Tidigare prognoser har legat på ytterligare tre höjningar. Prosperas inflationsförväntningar intressanta eftersom Riksbanken lagt visst fokus på att de parkerar tryggt kring inflationsmålet. Dessutom innehåller rapporten den här gången förväntningar om löneutvecklingen hos arbetsmarknadens parter – Riksbankens största dilemma.

Torsdag

Lär bli mycket medialt fokus på Valuegards publicering av prisutvecklingen på bostadsmarknaden under november. Prisfallet riskerar att ha fortsatt. På den globala finansmarknaden vänds intresset i första hand mot ECB:s räntebeslut och då främst vad ECB-chefen Mario Draghi säger om konjunkturutveckling och fortsatta köp av obligationer. Värt att hålla koll på är också kinesiska siffror över industriproduktion och detaljhandel i november. Lär betyda en del för börshumöret i Asien.

Fredag

Veckan avslutas åt det lite lugnare hållet på Tankan-rapporterna från Japan som huvudnummer. Japansk ekonomi väntas fortsätta att utvecklas väl.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -