Fonden med stenhårt robotfokus

Fondanalys Det finns stora starka trender som förändrar världen, det som kallas megatrender. De påverkar affärsmodeller, ekonomier och vårt sätt att leva. Och de ger långsiktiga investeringsmöjligheter. (Uppdaterad)

(Uppdaterad 12 dec, kl 16.15. Enligt uppgift har fonden Pictet-Robotics P EUR som nämns i artikeln plötsligt stängt för nya insättningar)

Megatrenderna skapar förutsättningar olika typer av teman att växa fram, som i sin tur gett upphov till tematiska investeringar. Alltså investerar du efter ett definierat tema som exempelvis e-handel, mobilspel etc.

Ett tema som har lyckats attrahera stora mänger kapital under året är Robottemat. Den globala robotmarknaden omsatte 165 miljarder kronor under 2015. Den globala konsultfirman Boston Consulting Group spår att tillväxten kommer att vara minst 10 procent per år fram till 2025. Det ger en förväntad robotmarknad på 430 miljarder kronor. Alltså en tillväxt som vida överstiger den globala ekonomins utveckling.

Idag utgör industri- och kommersiella robotar den klart största delen på drygt 90 procent av den globala robotmarknaden, resterande del är personliga robotar. Robotar för privatbruk växer så det knakar, här hittar vi robotdammsugare och robotgräsklippare som blivit en större del av vår vardag.

För tio år sedan var robotmarknaden uteslutande för fabriksgolvet.

Men nu spås efterfrågan på privata och personliga robotar växa exponentiellt.

Marknaden förväntas tiofaldigas fram 2025 och vara värd över 85 miljarder kronor.

Personliga och privata robotar kommer att utgöra en större del av vår vardag i framtiden. Efterfrågan lär öka då befolkningen blir allt äldre.

Här kan man tänka sig robotar som hjälper till att underlätta i hemmet och även hjälpa till med enklare vård av patienter i hemmet, när vi nu blir allt äldre. Helt enkelt höja livskvaliteten.

I takt med ökad efterfrågan på robotar så kommer de att bli mindre, billigare, säkrare, mer energieffektiva och framförallt betydligt smartare. Med hjälp av Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning kommer de att kunna utföra mer kvalificerade arbeten och uppgifter. Allt ifrån sjukvården där man tror att det skulle hjälpa till med bättre och snabbare diagnoser av sjukdomar och även hjälpa till men behandling inom kirurgi. Och de kan framförallt ta bort farliga och tråkiga arbeten.

Spännvidden inom robotisering är stor. Det handlar om allt från utveckling av hårdvaror som sensorer, tillverkning av hela robotar till ren mjukvaruutveckling av dataprogram. Var framtidens vinnarbolag är svårt att veta.

För den som inte vill leta egna aktieinvesteringar som gynnas av robottrenden kan du investera i en bred teknikfond. De har oftast en del placerat i robottillverkare och mjukvarubolag som gynnas av robottrenden. För den som vill investera i en fond som i huvudsak följer robottrenden är utbudet smalt.

Placera har hittat en fond som är intressant. Den har bara varit igång i drygt två år, men har redan en imponerande avkastning. Spetsfonden Pictet-Robotics P EUR är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag som gynnas av robottreden.

Fonden förvaltas av Peter Lingen och John Gladwyn, de har båda lång erfarenhet av fondförvaltning och är temaspecialister.

Peter Lingen och John Gladwyn

De letar teknikbolag som gynnas av robottrenden. Fonden investerar i innovativa bolag som hjälper till att öka produktiviteten, reducera kostnader och hjälpa till med att föra robotiseringstrenden framåt.

De letar bolag på den globala arenan och investerar mellan 40 – 60 bolag. Fonden har i dagsläget 54 investeringar och knappt två tredjedelar av fondens kapital är investerat i stora bolag. Medelstora bolag utgör en tredjedel.

Majoriteten av investeringarna är teknikbolag på drygt 57 procent. Industribolag står för 30 procent och resterande del är investerat i hälsovårdsbolag. Inom tekniksektorn står halvledarbolag den största delen följt av hårdvarubolag inom elektroniska instrument. Det tredje största segmentet är mjukvarubolag.

De fem största innehaven utgör drygt 20 procent av fondens värde. Inget innehav väger mer drygt 5 procent.

Majoriteten av bolagen, knappt 56 procent, kommer från Nordamerika, 24 procent är asiatiska och den tredje största regionen är europeiska bolag på drygt 20 procent. De klart största enskilda länderna är USA med 56 procent följt av Japan på 20 procent. Det är sedan ett stort hopp till Tyskland på tredje plats 8,2 procent.

Avkastningen sedan starten i fjol skäms inte för sig. Den har avkastat mer än tekniktunga Nasdaq index och Morningstars kategorisnitt för fonder med inriktning mot ny teknik.

Fonden är väldigt nischad och har lyckats attrahera ett mycket stort kapital, fonden förvaltar 48 miljarder kronor. Den är inte billig, årsavgiften landar på 2 procent vilket är mer än kategorisnittet på 1,8 procent. För den som tror på en starkt tillväxt inom robotområdet kan en aktivt förvaltad fond vara ett alternativ.

Placera har tidigare skrivit om den börshandlade fonden ROBO som har liknande inriktning med en smalare portfölj och fokus på små- och medelstora bolag. Här kommer man undan med halva årsavgiften, men det tillkommer kostnader i form av courtage och skillnad i mellan köp och säljkurs som kallas för spread samt en likviditets risk. Och det är svårare att månadsspara.

Placera ser Spetsfonden Pictet-Robotics P EUR som ett bra komplement i en långsiktig fondportfölj, med en begränsad andel av fondportföljens värde. Den fungerar dessutom bra som krydda till en billig indexfond med teknikinriktning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Pictet - Robotics P EUR Köp 1 333,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -