Så påverkar AI fondförvaltarna

Fonder Artificiell Intelligens (AI) har stor efterfrågan hos investerare, men det kommer även att hjälpa fondindustrin att bli effektivare. Det spår den franska fondgiganten AXA Investment Managers VD Andrea Rossi.

”AI kommer att hjälpa fondindustrin på flera plan. Redan idag har vi förvaltningsverksamheter som exempelvis AXA Rosenberg där AI och maskininlärning är en del i investeringsprocessen. Förutom det kommer AI spela en tydlig roll i kundledet med förbättrad service till kunderna. Interna processer kan förbättras och effektiviseras med hjälp av AI”, säger Andrea Rossi.

Andrea Rossi

Andrea Rossi berättar att inom förvaltningen är kruxet att AI kan bli lite för mycket av en svart låda. Det blir för svårt att förklara vilket inte brukar uppskattas av investerarna. Men AI och maskininlärning kan vara ett bra stöd som ger signaler i investeringsprocessen vid aktiv förvaltning och här har vi flera verksamheter som jobbar med det.

”Det viktigaste för AI är Big data, alltså stora datamängder, och det har vi som är en av världens största globala fondförvaltare. Vi har mycket kunddata som går att jobba med för att förbättra servicen till kunderna och på sikt även våra administrativa processer. Vilket sannolik behövs, då det är marginalpress inom fondindustrin”, säger Andrea Rossi.

Läs också: Fondbasen sneglar på Europa med 7 300 miljarder i portföljen

Att passiva investeringar har tagit en allt större del av nettoflöden skapar prispress för aktiva förvaltare. Andrea Rossi spår att det på sikt kommer att bli ett fåtal stora spelare globalt och ny intäktsmodell.

”Flera av de aktiva förvaltarna som AXA Rosenberg har skapat ”smartbeta-fonder” som ligger nära Beta, det som passiva förvaltare erbjuder till en låg kostnad. Men vi kommer att få se mer sammanslagningar och samarbeten inom kapitalförvaltningsindustrin. Redan i år har vi sett många: brittiska Standard Life gått ihop med skotska Aberdeen, franska Amundi med italienska Pioneer Investments och Denverbaserade Janus Capital med brittiska Henderson, allt för att hitta synergier och få ner kostnadsbasen. Jag tror framtida vinnare blir de stora kapitalförvaltarna, då de får en låg enhetskostnad”, säger Andrea Rossi.

Han spår en tuffare framtid för Boutique-förvaltare, alltså sådana som har ett smalt utbud med några få fonder inom ett tillgångsslag och på en region.

”Det är en tydlig trend att tredjeparts-plattformar går från tidigare ett 100-tal förvaltningsbolag på den aktiva sidan, till 10 - 20 aktiva globala fondförvaltare. Vinnare är de som kan erbjuda flera duktiga förvaltare på olika tillgångsslag och flera regioner och strategier. Det driver på konsolidering inom kapitalförvaltningsbranschen och det kommer att sluta med 20 globala aktivt förvaltande fondbolag och tre stora globala passiva spelare”, säger Andrea Rossi.

I spåren av den allt tuffare konkurrensen inom förvaltningsindustrin och ett Mifid II-reglemente som sjösätts 2018 så ökar transparensen för kunderna. Det tror han kan driva fram en ny intäktsmodell.

”Med Mifid II kommer kunderna se vad de betalar och det kommer att bli ytterligare press på avgifterna. Jag tror aktiv förvaltning på sikt kommer att ta betalt både med en låg fast avgift som ska täcka de administrativa kostnaderna här talar vi om 0,1 – 0,2 procent per år, och en rörlig avgift där man får betalt för prestationen. Det är något som amerikanska Fidelity precis lanserat. Men det kommer att ta tid att komma dit”, avslutar Andrea Rossi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -