Nordea lugnar sig på bolånemarknaden

Bank Storbanken Nordea växer medvetet mindre än konkurrenterna på den svenska bolånemarknaden eftersom banken har intagit en mer försiktig hållning.

Det uppger Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med Bloomberg News.

"På grund av konkurrenssituationen kommer vi att växa mindre än marknaden", säger Nordea-chefen som tillägger att banken inte kommer att priskriga.

I slutet av november rapporterade Bloomberg News med hänvisning till beräkningar baserade på data från SCB att Nordeas svenska bolåneportfölj i oktober krympte jämfört med september i vad som innebar den första nedgången på åtminstone tio år för banken.

Den ovanliga rörelsen kom mindre än tre månader efter beskedet att Nordea avser flytta sitt huvudkontor från Sverige till Finland av regulatoriska skäl.

Nordea-chefen anser att avkylningen av den svenska bolånemarknaden är sund och att den inte kommer att få några stora effekter på den underliggande ekonomiska tillväxten och dynamiken.

Han tror inte heller att prisnedgången kommer att bli drastisk med tanke på ett hälsosamt underliggande ekonomiskt klimat och en hälsosam efterfrågebild.

Under de senaste 18-24 månaderna har Nordea enligt Casper von Koskull minskat ned på vissa risker, inte bara när det gäller bostadsutlåning. Han lyfter bland annat fram att banken har vuxit mindre inom fastighetsområdet och att banken har minskat sin utlåning i Ryssland samt inom shipping och offshore.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -