Fed-höjningen så gott som spikad

Makrokommentar Amerikansk sysselsättning fortsätter att växa i en robust takt och det vankas därmed en amerikansk räntehöjning vid Federal Reserves räntemöte i december.

Med en fortsatt robust sysselsättningstillväxt och en arbetslöshet under centralbankens jämviktsnivå får en amerikansk räntehöjning i mitten av december mer eller mindre betraktad som gjuten i sten.

Sysselsättningen steg med 228 000 personer i novermber och slog därmed analytikernas förväntningar om en uppgång med 195 000. Det var andra månaden i rad med en sysselsättningsuppgång på över 200 000, efter den av orkaneffekter svaga septembersiffran som nu ändå reviderats upp till +38 000.

Arbetslösheten ligger kvar på 4,1 procent (se diagram), vilket är en bit under de runt 4,5 procent som är den amerikanska centralbankens bedömning av vad som är en långsiktig jämviktsnivå i förhållande till inflationsmålet på 2 procent.

Däremot fortsätter löneutvecklingen att gäcka Federal Reserve då den för november landade på måttliga 2,5 procent i årstakt. Här låg marknadens bedömning på att löneökningstakten skulle stegras till 2,7 procent efter störningar i lönestatstiken på grund av orkanerna som drabbade USA i månadsskiftet september/oktober.

Marknaden reagerade med lugn på arbetsmarknadsbeskedet. Den amerikanska dollarn har visserligen försvagats en aning efter att sysselsättningssiffrorna publicerats med det följer på att dollarn befunnit sig i en stark trend under de senaste dagarna. En dollar kostar någon halvtimme efter besket runt  8,46 efter att ha inlett veckan på 8,38.

På räntemarknaden syns endast små förändringar och fortfarande är en amerikansk räntehöjning den 13 december i princip helt inprisad. Den intressantaste från det penningpolitiska mötet blir därmed hur många räntehöjningar den beslutande räntekommittén (FOMC) ser framför sig under 2018. Nuvarande FOMC-prognoser pekar mot ytterligare 3 höjningar under 2018 men svag löneutveckling är ett fortsatt dilemma för banken. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -