Bitcoin blankas på söndag

Krypto På söndag börjar terminshandeln med kryptovalutan bitcoin. Inför starten uppvisar marknaden stor volatilitet. Hedgefonder som hittills inte handlat med kryptovalutan spås nu gå in.

En del investerare säger att det är ett av historiens största blankningstillfällen. Sedan början på året har bitcoin stigit 1500 procent.

På söndag kommer det att gå att handla terminskontrakt på bitcoin på amerikanska börsen CBOE (Chicago Board Options Exchange). CBOE är en av världens äldsta och en av de största börserna för handel med terminer. Veckan därpå kommer handel att komma igång på den välrenommerade handelsplatsen Chicago Mercantile Exchange (CME).

Även Nasdaqbörsen har meddelat att man kommer att erbjuda terminshandel i kryptovalutan. Här beräknas handeln dock komma igång först i början av 2018.

Att terminshandeln nu dras igång innebär att det kommer att bli mycket enklare att satsa på en nedgång i den populära kryptovalutan.

Många hedgefonder väntas börja handla bitcoin när handeln nu drar igång. De har hittills inte handlat valutan eftersom det varit för komplicerat att spekulera i kryptovalutan med större belopp.

Bitcoin har stigit tusentals procent sedan den digitala valutan introducerades 2010. Den som i inledningen investerade en amerikansk dollar skulle idag ha en förmögenhet på över 1,4 miljoner dollar. En dollar som investerats på det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 skulle under samma tid idag vara värd 4 dollar medräknat utdelningar, skriver Bloomberg.

”En del investerare ser bitcoinmarknaden som den största blankningsmöjligheten någonsin samtidigt som andra ser bitcoin som det bästa som har hänt. Båda sidor kan inte ha rätt”, säger Lou Kerner på Flight VC till Bloomberg.

Under den senaste veckan har bitcoinkursen varit extremt volatil. Kursen har stigit med 60 procent under mycket slagig handel. Under fredagsförmiddagen handlades bitcoin till kursen 15 000 dollar. Under natten till fredagen hade kursen varit uppe på som mest 17 000 dollar per bitcoin, enligt Coindesk. 

Terminskontrakt gör det möjligt att handla råvaror eller finansiella instrument till ett förutbestämt pris vid ett visst framtida datum. Det gör det möjligt för köpare och säljare att försäkra sig mot prisfluktuationer. Men det gör det också möjligt att spekulera om den framtida prisutvecklingen både uppåt och nedåt.

Läs även:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -