"Det finns alltid billiga bolag"

Fonder Placera tar tempen på en småbolagsfond som varit igång i drygt ett år och hade höga ambitiösa mål. Frågan är hur de har lyckats sitt första år med förvaltningen?

Senast jag träffade förvaltarna var för drygt ett år sedan. Då hade de fullt upp, de var på säljturné samtidigt som de handlade upp fondportföljen som då bestod av 170 miljoner kronor. De hade precis lämnat storbanken SEB för att börja på den betydligt mindre fondaktören Lannebo Fonder.

De försökte då sälja på mig sin fond och dess förträfflighet. Det landande med att jag skrev då en artikel som jag döpte till Skattletare med höga ambitioner.

Nu är det två luttrade förvaltare, Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard, som sitter mitt emot mig på Lannebos Stockholmskontor. De förvaltar Lannebo Europa Småbolag med placering i Köpenhamn.

Ulrik Ellesgaard och Carsten Dehn

De berättar att det första året varit över förväntan och de har uppfyllt flera av de högt ställda målen de hade. Avkastningen skäms inte för sig. Den är 30 procent vilket är bättre än kategorisnittet för liknande fonder som landar på 26,9 procent. Och fondens förvaltade kapital har växt betydligt, idag förvaltar de drygt 4,2 miljarder kronor.

”Det har varit tufft att sälja in fonden i Danmark. Lannebo har ett starkt varumärke i Sverige men inte så känt i Danmark. Tidigare var vi på SEB i Köpenhamn och där fanns alla stödtjänster och banken var känd, så ditt gick man till ett vanligt jobb. På Lannebo har vi startat Köpenmanskontoret och får ta ett större ansvar och bygga varumärket med aktiv förvaltning från grunden. Vi har nu lyckats få in några stora danska institutioner i fonden”, säger Carsten Dehn.

När jag frågar dem vad som är nyckeln till den goda avkastningen så är det tydligt att det inte är något stort ”bett” som gått hem.

”Vi gör det vi har sagt att vi ska göra. Vi utför samma investeringsprocess med fokus på kvalitetsbolag som växer med god lönsamhet och vi har en investeringshorisont på tre år. Vi har stort fokus på risk. Inget bolag väger mer än 4 procent, vi vill inte ha för mycket enskild risk – då sover man inte gott om natten. Fonden har runt 50 innehav och bidragen kommer från många aktier och är jämnt fördelade. Störst bidrag står de italienska bolagen Interpump Group och Datalogic för”, säger Ulrik Ellesgaard.

De berättar att de gör många företagsbesök, ett bra sätt att lära känna bolagen när man är en aktiv förvaltare.

”Vi var senast i Frankfurt där vi träffade många intressanta bolag med ett marknadsvärde mellan 600–700 miljoner euro. Bolag som skulle passa bra in i fonden. Vi fick också en tydlig bild av besöken att efterfrågan bland småbolagen i Europa är bra”, säger Ulrik Ellesgaard.

Trots att värderingen på de europeiska börserna har klättrat upp så är de inte bekymrade.

”Vi är inte bekymrade över hur marknaderna är värderade. Det finns alltid billiga bolag med bra ledning och goda tillväxtutsikter. Vi undviker bolag som växer för snabbt och har ett för snabbt kundintag där fokus är på topp tillväxten - det ska vara en kontrollerad tillväxt med god lönsamhet”, avslutar Carsten Dehn.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -