Liten men naggande god portfölj i Bure

Aktieanalys Det är alltid en avvägning mellan riskspridning och potential i en aktieportfölj. Investmentbolaget Bure har en bra balans, med en portfölj som är smal nog att sticka ut. Och vi gillar de flesta innehaven.

Bures aktie har haft en bra utveckling på börsen de senaste åren, men sedan årsskiftet släpar den efter index litegrann. Det kan vara ett bra köpläge, för vi ser bra potential i portföljbolagen samtidigt som substansrabatten är relativt hög.

Ser man till substansens utveckling under tredje kvartalet så har den stigit med 21,5 procent under tredje kvartalet, men Bures aktiekurs har inte hängt med, så substansrabatten har ökat. Vid utgången av  tredje kvartalet var substansvärdet i Bure 126,5 kronor per aktie.

Till en aktiekurs på 98 kronor motsvarar det en substansrabatt på cirka 22 procent, det är ungefär samma nivå som vad aktien stod kring i samband med att Q3-rapporten släpptes också. Vår bedömning är att det är en oförtjänt hög rabatt, givet dels att det är en smal portfölj och dels för att vi ser uppsida i de onoterade innehaven.

Bures substansvärde domineras av teknikbolaget Mycronic som utgör drygt 37 procent av substansvärdet (och 52 procent av det noterade substansvärdet som i sin tur utgör 83,3 procent av det totala substansvärdet), och näst största innehav är Vitrolife som utgör 33 procent av noterade portföljens substansvärde. Tredje största innehav är Xvivo som utgör drygt 5 procent.

Därutöver finns också Cavotec, Lauritz och Medcap. Mycronic har vi inte någon purfärsk analys på, men senast vi skrev om bolaget var för drygt ett år sedan och då landade vi i en köprekommendation. Sedan dess har bolaget i princip säkrat orderboken för 2018 och kommit med hyggliga rapporter. Vitrolife hade vi en neutral rekommendation till tidigare i år, men vi är i grunden positiva även till detta bolags utsikter.

Lauritz är vi negativt inställda till, men det utgör blott 0,4 procent av substansen så det är inget problem. Medcap ser vi som intressant och bolagets senaste rapport var riktigt stark med ett ebitda-resultat som ökade med 173 procent under senaste kvartalet. Sammantaget har vi en positiv syn på majoriteten av substansen i Bure och om man därtill lägger en ganska stor substansrabatt så ser aktien klart intressant ut på lite längre sikt.

Vad gäller Mycronic så har aktien historiskt sett varit volatil, då det handlar om dyra system för tillverkning av fotomasker och montering av kretskort, så kvartal till kvartal kan det vara slagigt. Men utsikterna på sikt är goda, inte minst med en ökande andel eftermarknad och ersättningsprogram. Vitrolife är verksamt i en bransch med strukturell tillväxt och vår bedömning är att de långsiktiga tillväxtutsikterna är goda.

Vidare så har Bure en mindre andel med onoterade innehav, motsvarande 6 procent av substansen och återstoden är treasury. Där har det gjorts en del avyttringar, främst Catella, med exitvinster. Bolaget har även en nettokassa på 670 Mkr, så balansräkningen är stark. Med bra tillväxtförutsättningar för portföljbolagen, hög substansrabatt och stark balansräkning så landar vi i köp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -