Heliospectras ljus växer, vinst dröjer

Aktieanalys LED-ljusföretaget Heliospectra fortsätter att öka försäljningen. Men bolaget har långt kvar till ett positivt helårsresultat. Trots det kan aktien vara intressant för långsiktiga investerare.

Livsmedelsproduktionen måste effektiviseras för att hantera efterfrågan från en ständigt växande världsbefolkning. Urbaniseringen går också i en rasande fart, vilket innebär att mer grödor måste odlas i närheten av städerna.

Det görs möjligt genom att flytta in planteringarna i kontrollerade miljöer. Växthus med artificiellt ljus kan säkra produktionen på långt flera breddgrader än tidigare. Med hjälp av Heliospectras LED-lampor kan odlingstiderna kortas, samtidigt som kvaliteten stiger.

LED-lampor minskar elförbrukningen med uppåt 50 procent i jämförelse med traditionellt odlingsljus. Men det innebär en större första investering. En lägre energiförbrukning kan på sikt öka odlarnas marginaler. Men i förlängningen leder lägre produktionskostnader oftast till en prispress som gynnar konsumenterna.

Heliospectra ligger långt fram inom intelligent odlingsljus och har flera patent. Det viktigaste rör möjligheten att optimera ljusspektrumet från LED-lamporna - efter att ha samlat in vital information om odlingsmiljön via sensorer. Det har visat sig vara en avgörande faktor för maximalt odlingsvärde. Ljusvariationen kan styras via internet, vilket gör att bolaget anspelar på investeringstrenden - internet of things.

Mjuklanseringen av det digitala styrsystemet Helicore har skett under året och arbetet väntas rampas upp under första delen av 2018. För att underlätta för kunderna erbjuds även konsulttjänster inom affärsområdet Technical Services. Det här är två nya grepp som Heliospectra tagit för att slå mynt av sin tidigare forskning.

Cannabisodlarna var tidiga med att anamma den nya LED-tekniken. Legaliseringsvågen i Nordamerika gav odlarna möjligheten att bygga optimala produktionsförutsättningar. Ett högt pris på den färdiga varan motiverade större investeringar i startskedet. Heliospectras lampa LX60 är en premiumprodukt med ett premiumpris, vilket innebär att man inte kan konkurrera prismässigt med de billigaste LED-lösningarna.

Traditionella odlare av grödor har varit mer försiktiga. Men nu ser vi liknande rörelse inom livsmedelsproduktionen. Omställningen kommer att ta tid men redan nu utvärderas Heliospectras lösningar hos flera producenter. Bland annat oss Europas främsta odlare av färska kryddor.

Marknaden för LED-odlingsljus väntas ha vuxit till 3,6 miljarder dollar år 2020, vilket är en mångdubbling sedan 2013. Förutsättningarna att växa bör därför anses vara goda.

Odlingen i växthus är viktig i många ekonomier. I Nederländerna som exempel ska hela 0,25 procent av landets yta vara täckt av odlingshus.

Heliospectra grundades redan 2006 och var då ett forskningsbolag som under åren mottagit mångmiljonbelopp i forskningsstöd. Nu ska produktportföljen kommersialiseras fullt ut och det görs inte helt utan risker.

Tid och kraft har lagts på marknadsföring av lampserien LX60. Det ser bolaget nu resultateten av i en rekordhög orderingång under tredje kvartalet. Här ifrån ska försäljningsarbetet ytterligare intensifieras. Bolaget har också sedan årsskiftet en ny vd (Ali Ahmadian) med tydligare säljfokus och med bakgrund inom livsmedelsbranschen.

Trots en stark orderingång under året (+52%) och ett rekordstarkt tredje kvartal - under vilket order för 9,6 Mkr säkrades, har omsättningen i år enkom ökat med 21 procent. Det indikerar att bolaget tvingats skjuta på leveranser. En känd flaskhals i produktionen är tillgången på LED-dioder, vilket är ett bekymmer globalt.

Heliospectra dras vidare med förluster och ett minusresultat som överstiger nettoomsättningen med råge. Kostnadsbesparingar har genomförts men inte tillräckliga för att bolaget ska vara vinstgivande på nuvarande försäljningsnivåer.

Bolaget är duktiga på att skicka ut pressmeddelanden och under hösten har flera nya tilläggsorder offentliggjorts från kunder som tidigare testat produkterna i mindre skala. Men ännu väntar vi på ett riktigt stor genombrott. Kundkretsen är global men med tonvikt i USA.

Kanske blir det i samband med lanseringen av styrsystemet Helicore som försäljningen tar fart på allvar. Det vet är att införsäljningen tar tid inom livsmedelsindustrin. Risken är att bolaget återigen tvingas ta in nya pengar på sikt. Senast i slutet av 2016 genomfördes en nyemission som tillförde bolaget 107 Mkr innan avgifter.  

Det vackra i kråksången är att Heliospectra har starka ägare. Först i ledet står miljardären Gösta Welandson följd av Mohammed Al-Amoudi via Midroc och inte minst statliga Industrifonden. Det ger bolaget viss tyngd trots liten försäljning.

Under fjolåret gjordes ett negativt rörelseresultat på 32 Mkr. En lite mindre siffra bör vara att förvänta även i år. Stannar försäljningen kring 30 Mkr innebär det sannolikt en rörelseförlust på lika mycket. I slutet på tredje kvartalet hade bolaget dock en nettokassa på drygt 45 Mkr, vilket ger viss trygghet.  

Hittills har de procentuella intäktsökningarna varit stora år mot år. Men i absoluta tal är försäljningen fortfarande låg. Hela bolaget värderas till 186 Mkr och den väntade intäkten i år uppskattas till 33 Mkr. Förlusten blir sannolikt lika stor.

Det är knepigt att prognosticera intäkterna för Heliospectra och egentligen knappast lönt. Det vi kan konstatera är att om inte försäljningen exploderar väntar ett positivt resultat inte förrän någon gång efter år 2020.

Det kan bli ett aber för ivriga investerare. Med hänsyn taget till att vinsterna dröjer är det sannolikt ingen brådska att kliva på Heliospectra. Även om bolaget och branschen är mycket intressant.

Konkurrenterna på LED-odlingslampor är många även om få tillverkare erbjuder samma tekniska höjd. Vi väljer att följa spänningen kring Heliospectra från sidlinjen och rekommendationen blir neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Heliospectra Neutral 5,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -