Storbankens tips för 2018

Marknader Den amerikanska investmentbanken spår en fortsatt stark aktiemarknad första halvåret, starkare amerikanska dollarn, överraskande hög inflation samt motvind för obligationer.

Bank of America Merrill Lynch har släppt sin marknadssyn för 2018, som visar att banken tror att amerikanska aktier kommer att avkasta mer än obligationer under 2018.

Det skulle innebära att amerikanska aktier avkastat mer än obligationer för det sjunde året i rad - senast det hände var 1928 - och den tredje gången på 220 år. Om amerikanska aktier stiger fram till den 22 augusti nästa år blir det den längsta börsuppgången någonsin. Samtidigt ser man tecken på att den starka aktiemarknaden närmar sig slutet.

"Vi har gått in i det senare steget av en lång tjurmarknad, en fas av positiv och förbättrad ekonomisk tillväxt som gynnar starkt momentum och tillväxt men också högre risk. Historien visar att några av de bästa avkastningarna kan komma i slutet av tjurmarknaderna", säger Candace Browning, chef för BofA Merrill Lynch Global Research.

Prognoserna för de största amerikanska aktieindexen är toppnoteringar på 2 863 för det breda S&P 500 index och Nasdaq Composite-index på 8 000 under det första halvåret 2018. Det motsvarar fortsatta uppgångar på drygt 6 respektive 18 procent. Man tror dock på en korrigering på 10 procent eller mer, följt av en långsammare tillväxt under resten av 2018.

Man föredrar storbolag före småbolagsaktier och överviktar finansaktier och teknikaktier. De mest intressanta aktiemarknaderna är Europa, Japan och tillväxtmarknader. Förutom Asiens tillväxtmarknader överviktas även Ryssland och Indien.

Ett varningens finger höjs för det rekordstarka nettoinflödet till tillväxtmarknadsaktier under 2017. Historien visar att åren efter ett rekordår brukar följas av sämre avkastning.

Årets viktigaste tema kan bli inflationen.

I USA där arbetsmarknaden förväntas stramas åt ytterligare och inflationstrycket fortsätta byggas upp. Man tror inte marknaden fullt ut prisat USA:s skattereform som en katalysator för inflation. Den amerikanska tio-åringen som idag handlas på 2,34 procent spås närma sig 3,0 procent i slutet på 2018. Vilket är klart negativt för obligationer.

Den amerikanska dollarn spås stiga till 1,10 mot euron, idag handlas den på nivån 1,18. Dollarn stiger i spåren på stigande inflation och högre räntor i USA.

Den starkare dollarn förväntas begränsa uppgången för råvaror som prissätts i dollar. Man tror på ett genomsnittligt oljepris på 56 dollar fatet under 2018 och att guld kan bli en bra investering om det blir högre inflation.

Bank of America Merrill Lynch ser flera bubbelsignaler som talar för att (risk)toppen kan vara nådd: Kryptovalutornas framfart med Bitcoin i förarsätet som handlas över 12 500. Den allt högre globala skuldsättningen som nått nya toppnivåer. Argentinas har med stor efterfrågan från globala investerare släppt en 100 åring obligation – Vi talar om ett land som har åtta konkurser i bagaget de senaste 200 åren. Sist men inte minst så har vi teknikbolagens euforiska börsuppgång som kan sluta med en riktigt bear market.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -