Heta listan avvaktar och går i ide

Heta Listan Volatiliteten har hittat tillbaka till den globala aktiemarknaden. I Stockholm har börsen svårt att ta fart uppåt. Det ger dåliga förutsättningar med vår kortsiktiga strategi.

Makrobilden talar för börsen men den faktiska kursutvecklingen lämnar mer att önska. Framförallt är Stockholmsbörsen svag i jämförelse med internationella motsvarigheter.

Därför ser vi ingen anledning att ladda på med nya affärsförslag. Heta Listan följer en kortsiktig trendföljande modell och sannolikheten att göra bra affärer, givet våra fasta handelsregler, är liten i detta klimat.

Under hela senhösten har fullträffarna på listan varit några men trots allt få. Då är det bättre att fly än illa fäkta. Under året har vi lyckats leverera många bra affärsförslag.

I Taiwan Semiconductors har vi tappat hela vinsten, som mest var den mer än 10 procent. Stopp loss justerades till ingångsnivån vilket innebär att vi lämnar pappret som en plus minus noll-affär.

Det är rimligt att förvänta en rekyl nedåt i Indutrade om Stockholmsbörsen fortsätter sin kräftgång. Därför tar vi hem vinsten. Affärsförlaget gav en avkastning på närmare 8 procent. Inget hindrar oss heller att kliva på aktien igen om humöret blir bättre.

Kvar på Heta listan återstår bara den senaste kandidaten – amerikanska Wynn Resorts – som kvalade in för någon vecka sedan. Här väljer vi att vara restriktiva och öka skyddet mot en möjlig förlust. Stop loss flyttas upp till 157,00 dollar.

Läsare som följt listan löpande noterade kanske vårt affärsförslag i Nobina för ett par veckor sedan. Aktien nådde aldrig vår trigger under tiden som kandidat. Men strax efter förslaget slopats bröt aktien uppåt i enlighet med vår ursprungliga tanke. Lärdomen är att ha mer tålamod med kandidaterna i framtiden. Tålamod gav god avkastning bland annat i Kotipizza tidigare under hösten.

OMXS30-index befinner sig efter senaste veckornas nedgång i höjd med den stigande trendlinjen och i närheten av det långa medelvärdet (MA200). Det är en rimlig nivå för en positiv vändning rent tekniskt sett.

Hårdhudade investerare kan redan ny positionera sig för uppgång. Övriga gör bäst i att invänta att uppgången faktiskt tar fart. Som vid all analys har myntet två sidor. Ett kursbrott nedåt, under trendlinjen, skulle istället indikera vidare nedgång. Ju längre en vändning dröjer desto större blir vår oro.

Nästa avstämning sker på onsdag nästföljande vecka och då kanske handelsmönstret givit oss säkrare signaler på att vändningen är här. Om börsen ska stiga mer varaktigt gör det inte om vi missar den första rörelsen uppåt – i gengäld blir vi säkrare på vår sak. Till dess går listan i ide.

Ingen ny kandidat presenteras denna vecka. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -