Fondbasen sneglar på Europa med 7 300 miljarder i portföljen

Fonder Här är svensken som ansvarar för en fondportfölj värd 7 300 miljarder kronor. Ingen annan svensk i världen har hand om lika mycket pengar.

Placera har träffat AXA Investment Managements chef, Andrea Rossi, som är baserad i London och Paris. Han tror att Europa har en strålande framtid.

”Valet av Macron till president i Frankrike ser ut att bli bra, han är reformvänlig vilket kommer att gynna ekonomin. Det är bra för Europa med två starka ledare i Merkel och Macron. Och tack vare att Draghi och ECB har fixat med bankerna i Europa har risken minskat i det finansiella systemet”, säger han.

Andrea Rossi säger att Europa är tillbaka och går allt bättre, och att intresset från många investerare är stort. De som vågade investera i Spanien för några år sedan har gjort en bra affär. De stora ekonomierna i Europa, Tyskland och Frankrike går bra. Även Italien och Spanien växer i rätt riktning.

”Visst finns det vissa orosmoln i Europa. Vi har Brexit-förhandlingarna som vi inte vet vad som kommer att hända med. Bryssel kan inte var ”too nice” till Storbritannien. Men nu börjar Theresa May sakta men säkert närma sig Bryssels initiala krav”, säger Andrea Rossi.

”Det finns också några selektivt intressanta tillväxtmarknader. Mexico är ett. Det har en ung population och en relativt stabil regering. Och ekonomin går ganska bra, jag är inte orolig att det kan byggas en mur. Vi gillar även de stora tillväxtmarknadsekonomierna Indien och Kina, men är inte lika positiva till Brasilien”, säger han.

”Vi ser också en tydlig efterfrågan på alternativa tillgångar från långsiktiga pensionsbolag. Här talar vi om mindre likvida tillgångar som infrastruktur, skulder, fastigheter och annan typ av strukturerad finansiering. Även efterfrågan för inflationsskyddade obligationsinvesteringar börjar ta fart, så någonstans ser investerarna inflationen komma”, säger Andrea Rossi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -