TV: Placeras favoritfonder

Placera TV Tillväxten i Östeuropa ser allt ljusare ut. Av det skälet har Placeras Pär Ståhl valt att plocka in regionen i månadens fondval.

Måga saker talar för regionen. Med överraskande BNP-ökningar och kontroll över inflationen - tillsammans med låga produktionskostnader och lågt värderade valutor – ger det en klar fördel vid export. Börserna i regionen är lågt värderade. Det vittnar det låga p/e-talet på 9 för regionen jämfört med tillväxtmarknaderna som handlas på 15,8, enligt indexberäknaren MSCI. 

Fondinvesteraren får också exponering mot Ryssland som gynnas av högre oljepris, större efterfrågan på råvaror och en positiv BNP-tillväxt efter några år med negativ tillväxt. Ett fotbolls-VM som de är värd för står för dörren, vilket lär ge ett ökat Rysslandsfokus.

En annan joker i leken är Turkiet som oftast utgör en del i Östeuropafonder. Närregionen med Syrien och IS-problem är en riktig krutdurk, som dock ser ut att kunna börjat lugna ner sig. En lugnare närmiljö bör gynna Istanbul-börsen på sikt.

(Inslaget är reklamfritt)

Läs mer:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -