Skattereformen kan ge börslyft

Makroveckan En amerikansk skattereform ser ut att vara närmare en realisering vilket kan ge även börserna i Europa en välbehövlig skjuts uppåt. Tunga amerikanska sysselsättningssiffror avslutar veckan.

Vi har en börsvecka av det lite surare slaget bakom oss, framför allt i Europa och bland en del tunga tillväxtekonomier. Däremot fortsatte de amerikanska börserna sin resa uppåt. Den svenska börsen sjönk med lite drygt 1 procent.

Fredagen blev dock lite schizofren både för president Donald Trump och för börshandlarna.

Först kröp utredningen om rysskopplingar i den amerikanska presidentvalskampanjen närmare presidenten själv när det visade sig att den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flnng ljugit för FBI, och kanske även satt inne på information som i förlängningen skulle kunna leda till en riksrättsprocess mot presidenten. Humöret vände dock när senaten kom överens om ett skatteförslag med ackumulerade skattesänkningar på 1 500 miljarder över en 10-årsperiod. Ett gemensamt förslag ska nu arbetas fram i kongressens båda kamrar men chanserna bedömas som goda att få igenom ett beslut i närtid och det här kan ge ett hyggligt börslyft i början av veckan.

I veckan som kommer har vi bland annat att se fram mot inköpschefsindexen för tjänstesektorn. Blir det i likhet med industriindexen fina siffror så kan det också komma att spä på en eventuell börsuppgång.

Veckans allra viktigaste makrosiffror kommer i sin tur på fredag när de amerikanska sysselsättningssiffrorna för november publiceras. Ett av de sista, riktigt tunga makrosläppen inför den amerikanska centralbankens räntebeslut den 13 december. Fortsatt mycket låg arbetslöshet och en viss uppgång i löneutvecklingen skulle kraftigt öka sannolikheten för en räntehöjning. Inte minst nu när det dessutom finns ett skatteförslag med möjlighet att realiseras i närtid på bordet. 

 

Räkna därför med rörelser både på börsen och i dollarn. Vi ser med stort intresse fram mot fredagens marknadsreaktioner eftersom det råder viss osäkerhet kring hur finansmarknaden ser på effekterna av ytterligare räntehöjningar. Risken för felaktiga policybeslut från centralbankernas sida lyfts ofta fram som den största faran för finansmarknaden av flera bedömare.

Måndag

Dagens intressantaste siffra är den över investerarförtroendet i EMU-området. Det är ingen vågad gissning att förtroendet minskat inför december, men frågan är med hur mycket. Det krävs dock ett mycket svagt index för att det ska ge några större marknadsreaktioner.

Tisdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Efter fina industriindex är det troligt att även tjänsteindexen hamnar på hyggliga nivåer. Vi är också nyfikna på hur svensk produktion och orderingång utvecklades i oktober. En tidig signal som kan ge lite vägledning inför det fjärde kvartalets rapporter.

Onsdag

Det nya inköpschefsindexet för detaljhandeln redovisas för EMU-området. Ett index som nog behöver några år på nacken innan det röner någon större uppmärksamhet på finansmarknaden men som ändå är intressant inför julhandeln. Dagens viktigaste är den amerikanskan ADP-mätningen av sysselsättningen i privat sektor. De ger lite vägledningen inför fredagens viktiga, officiella sysselsättningssiffror. Bank of Canada lämnar räntebesked.

Torsdag

 Det lär bli en hel del fokus på SCB:s mätning av prisutvecklingen för småhus. Allt fler tecken pekar mot en svagare bostadsmarknad men än så länge har prisutvecklingen på småhus hållit emot på nationell nivå. Nu kan möjligen ett prisfall börja skönjas.  

Fredag

Viktiga kinesiska handelsbalanssiffror publiceras under natten mot fredag. Det finns en viss osäkerhet kring kinesiska ekonomi så stark statistik skulle vara lugnande besked och kunna ge börserna ett lyft. Annars är det givetvis de amerikanska sysselsättningssiffrorna som är i fokus. En viss dämpning i sysselsättningsökningarna är väntat efter de överraskande starka oktobersiffrorna men låg arbetslöshet och något stigande löner kan bidra till att sannolikheten för en amerikanska räntehöjning skjuter i höjden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -