TV: "Makro talar för börsen"

Placera TV Det finns goda förutsättningar för en börsrevansch mot slutet av 2017 och inledningen av 2018. Det tror Placeras makroexpert Pekka Kääntä.

"Den globala konjunkturen fortsätter att stärkas, investeringskonjunkturen tagit bättre fart och EMU-områdets ekonomier befinner i accelerationsfas. Det i sin tur borde gynna de svenska exportföretagen", säger Pekka Kääntä.

En annan sak som talar för börsen är att industriföretagen ger uttryck för en påfallande optimism i olika typer av undersökningar. Konjunkturinstitutets konfidensindikator för industrin landade i november på skyhöga 121,9, där 100 är det historiska genomsnittet, och där indikatorn ”bara” nådde 114,9 under den rykande högkonjunkturen i inledningen av 2007.

Något som skulle kunna öka riskaptiten är planerna på en skattereform i USA. Diskussionerna om en sådan har nu tagit ordentlig fart, och även om finansieringsfrågan återstår att lösa så finns det numera hopp om att kongressen och presidenten ska kunna nå någon form av uppgörelse. Det skulle givetvis i första hand gynna amerikanska aktier men även kunna ge positiva spridningseffekter på övriga marknader.

(Inslaget är reklamfritt)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -