Svenska siffror i världsklass

Makrokommentar Det svenska inköpschefsindexet för industrin tog ett rejält skutt uppåt i november. Även i stora delar av övriga världen sker uppgångar, om än från en lägre nivå.

Efter en liten svacka i oktober studsade det svenska inköpschefsindexet för industri upp rejält i november. Indexet steg från 59,3 till 63,3 och ligger därmed med bred marginal över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång (se diagram).

Det var framför delindexen för orderingång respektive produktion som bidrog till uppgången. Indexen för orderingång och produktion steg bägge till 64,9. Dessutom steg indexet för sysselsättningen från 58,9 till 62,5.

Det här utfallet för industrin ligger därmed väl i linje med den mycket starka Konjunkturbarometer som Konjunkturinstitutet publicerade i onsdags och bekräftar bilden av att svensk ekonomi fortfarande befinner sig i en uppåtgående konjunktur.

Det svenska inköpschefsindexet sticker dessutom ut i ett internationellt perspektiv med sitt höga värde. För även om inköpschefsindexen nu stiger på bred front även i övriga delar av världen (se tabell) så är det i få länder, om ens något, där indexen ligger på samma höga nivåer som i Sverige.

Tyskland ligger väl närmast med ett inköpschefsindex på 62,5. För övrigt det näst högsta tyska indexet sedan Markit/BME startade sina mätningar 1996.

Så även om det för närvarande ser lite surt ut på börsen är det knappast konjunkterläget som är förklaringen. Snarast ser det ut som att den globala ekonomin fortsätter att förbättras och att uppgången dessutom är på väg att breddas ytterligare.

Möjligen kan eftermiddagens amerikanska inköpschefsindex samt det omröstningen om det amerikanska skatteförslaget vända på börshumöret. Väntat är ett amerikanska inköpschefsindex för industri på 58,4 (58,7 i oktober och omröstningen väntas ske klockan 17.00.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -