På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är årets sämsta aktier

Börs Aktiemarknaden är inte alltid kul. Det har ägarna till Storbolagslistans sämsta placeringar senaste året fått erfara. Här är hela listan.

Placera har grötat ned sig i kursstatistiken för att hitta det senaste årets suraste aktier. Allra tråkigast har utvecklingen varit i sensorbolaget Fingerprint.

Som dyrast var aktien under sluttampen på 2015, då kostade den 125 kronor styck justerat för split. Därefter tog jubelresan tvärstopp och aktien har varit i en fallande trend sen dess. På tolv månader motsvarar kursfallet närmare 80 procent.

Vikande försäljning och sämre lönsamhet förklarar kurstapet. Över rullande tolv månader toppade omsättningen på 6,6 miljarder kronor i sista kvartalet 2016. Under samma period levererade bolaget ett resultat på dryga 2 miljarder kronor.

Under den senaste tolv månaders perioden har omsättningssiffran tappat till mindre än 4 miljarder kronor och resultat var knappa 600 000 kronor.

För en dryg vecka sedan figurerade ett kinesiskt budrykte kring sensorbolaget vilket tillfälligt fick aktien att stiga mer än 20 procent. Det visade sig sedan vara mer rök än eld och aktien har sjunkit till nya lägsta nivåer.

Spelbolaget Betsson har heller inte varit någon solskenshistoria under året. Men precis som för Fingerprint började motgångarna långt tidigare. Toppen för Betsson satt i januari 2016 och därifrån är resan mörk. På tolv månader har aktien backat 35 procent.

Mer aktuella kraschlandningar har skett i byggbolagen. Prisoro, överutbud och stramare finansieringskrav har kylt av bomarknaden rejält.  Till listan över förloraraktier återfinns JM, Skanska och NCC.

Aktie %-förändring  i år
FING B -79%
BETS B -35%
HM B -27%
JM -23%
NCC B -22%
SKA B -15%
COLL -14%
NET B -13%
NOBI -10%
EKTA B -10%
SHB B -9%
BILL -8%
SWED A -7%
HUFV A -7%
SWEC B -6%
BONAV B -5%
ATRLJ B -5%
AXIS -5%
AHSL -5%
RATO B -4%
ASSA B -3%
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -