Köpvärda fonder i juni - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en spretig börsutveckling med Stockholmsbörsen i botten. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig ganska bra men tagit stryk på de svenska placeringarna.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juni 2017.

Det senaste halvåret har det varit en ovanligt stor skillnad mellan börsernas utveckling mätt i svenska kronor. Halvåret innehåller hela två rapportperioder, vilket varit särskilt gynnsam för de stora teknikbolagen i både Asien och USA som lämnat ovanligt starka rapporter. Det har hjälpt till att lyfta aktieindex.

Den svenska kronan har ökat i värde med knappt 4 procent, vilket påverkat dollar exponerade tillgångar negativt – men inte så mycket man hade kunnat tro.

Globalt aktieindex har ökat med knappt fem procent det senaste halvåret mätt i kronor. Drygt halva globala börsvärdet består av amerikanska bolag som i genomsnitt stigit med 5,3 procent, och nått flera nya börsrekord under halvåret. Det är en imponerande uppgång om man ser till den svaga amerikanska dollarn under perioden.

Stockholmsbörsen har däremot haft en riktigt svag sexmånadersperiod och är bland de sämsta i klassen med en negativ avkastning på en halv procent.

Europabörserna har inte backat under perioden, men de har inte hängt med i den globala aktieuppgången med en avkastning på knappt 2 procent.

I absoluta tal har sju av fonderna ökat i värde. Fondvalen har jämfört med sina kategoriindex klarat sig ganska bra. Efter två mycket starka månader där Placeras fondval varit extremt vältajmade har vi nu en betydligt sämre utvärdering. Bara sex av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex, vilket vi inte är nöjda med. Den gemensamma nämnaren är att alla fonderna med svag avkastning har exponering mot Stockholmsbörsen.

De två fonderna med högst risk har klarat sig klart bäst. Vi hittar Länsförsäkringar tillväxtmarknader Indexnära i topp. Tätt följt av branschfonden Blackrock World Finance. Båda fonderna avkastat betydlig mer än global aktieindex.

Bland de tre fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandad. Två av fonder har avkastat bättre än sina respektive kategoriindex. Didner & Gerge Småbolag har backat drygt 3 procent, vilket är mer än kategorisnittet för Svenska småbolagsfonder som backat i genomsnitt 2,2 procent. Jag plockade bort fonden från min topplista för en månad sedan, och i princip hela nedgången har kommit efter det.

Ny fond till aprils fondlista var AMF Balansfond. Den ingår i fonder med medelrisk. Det är den enda av blandfonderna som lyckats nå en positiv avkastning. Trots det har den inte orkat upp till kategorisnittet för liknande fonder.

Fondlistans två andra blandfonder har backat. Carnegie Strategifond har haft en ovanligt svag period och har för ovanlighetens skull gått sämre kategorisnitt. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har inte heller rosat marknaden och har negativ avkastning. Lyfter man blicken och tittar på avkastningen sedan årsskiftet så ligger båda fonderna betydligt före snittet för kategorin balanserade – blandfonder.

De båda lågriskfonderna Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability har levererat stabila avkastningar som är bättre än sina kategorisnitt under perioden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -