Smällar och utmaningar i Cloetta

Aktieanalys Problemen har avlöst varandra i Cloetta på sistone. Aktien har fallit kraftigt, men utsikterna för de närmaste kvartalen är fortsatt grumliga.

2017 inleddes bra för Cloetta-aktien. Förvärvet av Candyking i februari gav ett starkt positivt avtryck i kursen. Vid början av juni stod aktien på plus 35 procent för året. Sedan dess har dock smällarna avlöst varandra i bolaget och i dagsläget är aktiens facit för 2017 -6 procent.

En svag halvårsrapport och en ännu svagare rapport för tredje kvartalet är de stora orsakerna till det senaste halvårets kursras. Dessutom passade ett antal personer ur Cloettas ledning på att sälja aktier före den vinstvarning som bolaget tvingades till i slutet av september. Ekobrottsmyndigheten utreder fortfarande misstänkt insiderbrott.

Operativt har Cloetta haft problem med sin underliggande tillväxt i år. Fjolåret var inte överdrivet starkt på den punkten heller, plus 0,5 procent, men i år har utvecklingen varit negativ. Efter tre kvartal är den organiska tillväxten -1,8 procent.

Utvecklingen var särskilt svag i tredje kvartalet med -2,8 procents organisk tillväxt.

Av Cloettas större marknader var försäljningen högre eller oförändrad i Sverige, Finland och Holland. På alla andra marknader minskade försäljningen. Vd Henri de Sauvage-Nolting tillskriver huvudsakligen den svaga organiska tillväxten till specifika utmaningar på några få marknader. Det är främst i Norge och Danmark som utvecklingen varit svag de senaste kvartalen.

Henri de Sauvage-Nolting, vd Cloetta

En brand i en produktionslinje vid Cloettas belgiska fabrik innebar minskad produktion under kvartalet. Det påverkade försäljning och kostnader negativt i perioden.

Även rörelseresultatet har påverkats negativt under året. Efter tre kvartal var rörelseresultatet, justerat för engångsposter, 18 procent lägre än vid motsvarande tillfälle i fjol.

I samband med rapporten för tredje kvartalet flaggade Cloetta för att omsättning och rörelseresultat kommer att hamna under ytterligare press de kommande kvartalen. Dagligvarujätten Coop har beslutat att införa ett eget sortiment av lösgodis från och med nästa år. Cloetta har tidigare försett Coop med detta. Nu blir Cloetta istället huvudleverantör till Coop.

Enligt Cloettas beräkningar kommer degraderingen att innebära ett bortfall på 130-150 Mkr i omsättning och på 10-15 Mkr i rörelseresultat.

Cloetta måste också bygga upp den skadade produktionslinjen i Belgien. Den väntas kunna tas i drift under andra kvartalet nästa år. Till dess får andra anläggningar täcka upp för produktionsbortfallet. Vilka kostnader detta sammantaget kommer att medföra är ännu inte helt klart.

Ökade kostnader kommer att motarbetas av ett besparingsprogram som ska genomföras under 2018. Full effekt väntas under 2019 och då ska 50 Mkr i kostnader vara borta. Dessutom räknar Cloetta fortfarande med att kunna uppnå 100 Mkr i årliga synergibesparingar från förvärvet av Candyking.

En viktig del i arbetet med att uppnå dessa synergier är att tillverka så mycket som möjligt av Candykings godis internt. Denna så kallade insourcing har påbörjats och kommer att fortsätta under nästa år. Fulla synergier ska uppnås från år 2020.

Cloetta har som målsättning att växa minst i takt med marknaden. Den har historiskt ökat med 1-2 procent om året och bolaget har således inte uppnått sin målsättning de senaste åren. Att driva tillväxt är därför en hög prioritet för Cloetta. Med ökade volymer följer också en bättre effektivitet i tillverkningen och därigenom högre marginaler.

Bolaget genomförde efter samgåendet med Leaf 2012 en stor omstrukturering av sin produktion. Arbetet med att effektivisera tillverkningen fortlöper dock under ett program kallat Lean 2020.

Målet för rörelsemarginalen är att den ska ligga över 14 procent, justerat för engångsposter. De senaste tolv månaderna summerar den till 11 procent. Tillskottet av Candyking späder ut marginalerna då de håller en betydligt lägre lönsamhet än övriga Cloetta.

De analytiker som bevakar Cloetta förväntar sig enligt SME Direkt i princip ett nollresultat för innevarande år. 2018 spås en tillväxt på 5 procent och en förbättring av rörelsemarginalen. Vinsten tar då ett kliv uppåt till 1,51 kronor. För 2019 ligger snittprognosen 14 procent högre på 1,73 kronor per aktie.

De prognoserna innebär i skrivande stund p/e-tal på 18,0 respektive 15,7 för åren 2018 och 2019. Direktavkastningen i Cloetta-aktien väntas uppgå till 3,0 respektive 4,4 procent de närmaste åren.

Cloetta har en del utmaningar att brottas med de närmaste kvartalen. Mer långsiktigt är den svaga tillväxten ett problem. Bolaget har tappat marknadsandelar de senaste åren. Någon snabb lösning på problemet finns sannolikt inte. Nedgången har snarare accellererat de senaste kvartalen, även om man kan peka på enskilda faktorer som förklarar detta.

På längre sikt har även Cloetta e-handelns snabba frammarsch att brottas med. Framför allt lösgodis kräver som regel ett besök i en butik och i takt med att allt fler väljer att handla även mat via nätet kan spontanköp av godis på marginalen komma att påverkas negativt.

På pluskontot för Cloetta hamnar en konjunkturstabil verksamhet, bra kassaflöden och en förvärvsdriven tillväxtstrategi.

Cloetta är dock för tillfället inne i en svag trend. Utsikterna för de närmaste kvartalen är därtill fortsatt grumliga till följd av kostnader för branden i Belgien, förlusten av Coop-avtalet och den svaga efterfrågan i Norge och Danmark.

Med en värdering på 18 gånger nästa års väntade vinst är det inte direkt någon rea på Cloetta-aktien. De senaste månadernas kursfall till trots stannar därför rekommendationen på Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cloetta B Neutral 27,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -