Cantargia: Institutioner visar vägen i nyemission

Cision Promoted Bioteknikbolaget Cantargia, som är specialiserat på antikroppsbaserad cancerterapi, är aktuellt med en nyemission. Likviden är tänkt att ta bolagets läkemedelskandidat CAN04 genom fas IIa-studier, mot en utlicensiering till ett större läkemedelsbolag.

Cantargias vd Göran Forsberg konstaterar att det kommande kapitaltillskottet innebär ett gynnsamt utgångsläge för bolaget. Cantargia har nu full finansiering för att kunna ta fram data med syftet att visa att huvudprojektet CAN04 kan ha en klinisk effekt i patienter. Baserat på sådana data avser Cantargia kunna skriva avtal med en större aktör som tar projektet vidare mot registrering och kommersialisering.

Göran Forsberg, vd Cantargia

"Vår plan är att förhandla en utlicensiering baserat på fas IIa-data i slutet på 2019. Det är dock möjligt att en potentiell partner vill skriva avtal innan 2019 och kapitalanskaffningen ger oss därmed en bra förhandlingssituation", säger Göran Forsberg.

Göran Forsberg ser antingen något av de riktigt stora läkemedelsbolagen som möjliga partners, men ett intressant alternativ är även några mer specialiserade aktörer – exempelvis en partner för en viss marknad eller partners för olika geografiska områden.

Cantargia fokuserar sin verksamhet på det snabbt växande segmentet immunonkologi. Metodiken är att dra nytta av den beprövade antikroppsteknologin, för att designa målsökande substanser som kan aktivera immunförsvaret i en tumör. Bolaget påbörjade i Q3 2017 kliniska prövningar med huvudkandidaten CAN04, där man fokuserar på icke småcellig lungcancer (NSCLC) och bukspottkörtelcancer. Även cancerformerna tjocktarmscancer och trippelnegativ bröstcancer ingår i studien. De tidiga delarna av studien syftar till att utvärdera kandidatens säkerhetsnivåer och fastslå vilka dosnivåer bolaget ska arbeta vidare med. Fas I beräknas vara färdig sommaren 2018, varpå CAN04 kommer gå in i fas IIa.

Bakgrunden till CAN04 är att Cantargia upptäckte att receptorn IL1RAP finns utanpå cancerceller, men inte utanpå normala celler. När bolaget tog fram antikroppar mot IL1RAP visade det sig att dessa kunde avdöda tumörcellerna. Samtidigt visade det sig att antikropparna kunde hindra inflammation. Vad antikroppen CAN04 gör är att den blockerar målmolekylen IL1RAP. Enkelt uttryckt saboterar antikroppen den miljö som är grogrund för att en tumör ska kunna växa.

En fördel Cantargia har är enligt Göran Forsberg att deras patentsituation inte begränsas till själva läkemedelskandidaten, utan även inkluderar måltavlan IL1RAP. Som svar på vad som kan ha lockat bland annat AP-fonderna att investera lyfter Göran Forsberg fram tre huvudskäl: Diskussionerna har utgått från att Cantargias projekt har nått patientstudier, starkt stöd i form av både egen och oberoende forskning – med bland annat lovande kliniska data från Novartis nyligen publicerade i ansedda tidskriften The Lancet, samt att patentportföljen är så pass intressant.

"När man lägger ihop de här tre byggblocken så blir vi ganska unika. Det utgör ett starkt incitament att komma in tidigt under utvecklingsprocessen", säger Göran Forsberg.

Bukspottkörtelcancer är en av de mest dödliga cancerformerna och idag sker behandling främst med cellgifter. Det har varit besvärligt att ta fram riktigt effektiva läkemedel, men enligt Göran Forsberg finns idag en bättre förståelse för sjukdomen än för tio år sedan. Detta är något Cantargia drar nytta av och en viktig skillnad är att man har insett betydelsen av IL1. Detta signaleringsämne finns i blodet och frigörs om vi håller på att få en infektion. Men en cancertumör använder det här systemet för att skapa en bra miljö att växa i. Det är fullt möjligt att behandling med enbart CAN04 kan ge positiva effekter. Göran Forsberg menar dock att det troligaste är att CAN04 blir en del i en kombinationsbehandling, och att detta tillvägagångssätt blir allt vanligare vid behandling av de flesta cancerformer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -