Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analys pekar på köpsignaler på ett säkerhetsbolag och en nischbank. Men en storbank får säljsignaler.

OMX Stockholm PI ligger strax över golvet i en stigande trendkanal på medellång sikt och därmed signaleras fortatt uppgång, men börsen visar också kortsiktiga svaghetstecken.

Investtechs kortsiktiga och långsiktiga hausseindex ligger på 33 respektive 46 punkter. Det indikerar att det råder en övervikt av pessimister bland både kortsiktiga och långsiktiga investerare.

Investtechs Insiderbarometer indikerar att insiders tror på fortsatt positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Köpandelen har ökat under den senaste månaden och ligger på cirka 70 procent, jämfört med köpandelen det senaste året på cirka 70 procet.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

Handelsbanken A har brutit ned från en närmast horisontell trendkanal. Det signalerar en fortsatt svag utveckling klart sämre än genomsnittlig börsutveckling. Aktien möter motstånd vid eventuella attacker uppåt mot golvet i trendkanalen och 115 kronor.

Negativ volymbalans och svagt momentum är kortsiktiga svaghetstecken som indikerar att säljtrycket är högt.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Securitas B har stigit upp mot taket i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt. Fortsatt uppgång och en slutkurs över motstånden vid cirka 150-152 kronor kommer vara en stark köpsignal, särskilt om brottet sker på hög volym.

RSI är har fallit stadigt under november månad. Det indikerar att köptrycket har minskat. Det minskar möjligheten att kursen bryter motstånden, eftersom det ofta krävs en kraftigt ökande optimism för att en aktie skall bryta en horisontell trendkanal.

Investtechs rekommendation: Svag köp.

 

Nordax Group AB har brutit upp från en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen är starkt tilltagande. Hög volym och starkt positiv volymbalans stärker signalen.

Enligt Investtechs forskning har aktier som brutit taket i horisontella trendkanaler fortatt i en positiv utveckling, klart bättre än referensindex på tre månaders sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Brott upp och ned från horisontella trendkanaler har enligt Investtechs forskning haft ett starkt signalvärde för den kommande kursutvecklingen i en aktie. Brott upp och ned från en horisontell trendkanal har följts av en genomsnittlig avkastning på 4,0 respektive -5,5 procentenheter jämfört med genomsnittlig utveckling för referensindexet på tre månaders sikt.

Grafen visar genomsnittlig kursutveckling efter köp- och säljsignaler från horisontella trendkanaler. Signalerna utlöses på dag noll. 66 handelsdagar motsvarar cirka tre kalendermånader. Den blåa kurvan är köpsignaler och den röda kurvan är säljsignaler. Det skuggade området är en standardavvikelse. Den svarta linjen är referensindexet OMXS Benchmark GI.

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.      

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -