Fed och inköpare avgör veckan

Makroveckan Veckan som kommer är fylld med tunga makronyheter. Dessutom kan dimmorna kring en eventuell amerikansk räntehöjning i december komma att skingras.

I veckan som gick rörde sig den svenska börsen mest sidledes. I tillväxtekonomierna och USA var det däremot uppgångar och även i EMU-området noterades ett lite bättre börsklimat. En drivkraft för det senare var sannolikt mycket starka, preliminära inköpschefsindex för november i EMU-området.

De starka inköpschefsindexen fick också euron att röra sig kraftigt uppåt och den handlas nu strax över 1,19 mot den amerikanska dollarn. Även den svenska kronan tog ett rejält skutt uppåt mot slutet av veckan. En euro kostar nu 9,89 efter att ha varit uppe över 10 kronor medan dollarn kostar 8,29 kronor.

 

Oljepriset rörde sig åter uppåt och det känns som att finansmarknaden laddar inför det OPEC-möte som ska hållas i Wien mot slutet av den här veckan. Räkna därför med oljepriset kan röra sig en del i närtid. För tillfället kostar ett fat Brentolja 63,7 dollar per fat.

Veckan som kommer är fylld med tunga makronyheter.

Ett av huvudnumren är utfrågningen av tillträdande Fed-chefen Jerome Powell inför senatens bankkommitté. En chans för honom att visa på vilken penningpolitik han kommer att företräda. En gissning är att han kommer att leverera ett ganska mjukt budskap men ändå hålla fast vid en decemberhöjning. Hans utfrågning hålls under tisdagen medan nuvarande Fed-chefen Janet Yellen håller tal på onsdag.

Barometersiffror för både Sverige och EMU-området publiceras under onsdagen och väntas bekräfta god fart i bägge ekonomierna. En svalare svensk bostadsmarknaden utgör dock en risk för lite svaghetstecken bland hushållen.

Än viktigare för börshumöret är nog ändå strömmen av inköpschefsindex för november som publiceras på fredag. Förväntningarna är ställda på starka index som i sin tur kan ge börserna en skjuts uppåt.   

Måndag

Vecka börjar lugnt med den svenska hushållsutlåningen som inhemskt huvudnummer. Frågan är om det börjar synas en nedgång i hushållsutlåningen nu när det finns tecken på att bostadsmarknaden blivit lite svalare.

Tisdag

Den svenska detaljhandeln fortsätter sannolikt att utvecklas väl även om det inte är någon tjurrusning till butikerna. Marknaden fokuserar på utfrågningen av tillträdande Fed-chefen Jerome Powell inför senatens bankkommitté. En chans för honom att presentera sina idéer inför framtiden och placera sig på hög- duvskalan.

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Vi tror på fortsatt höga siffror även om det finns en viss osäkerhet kring hushållshumöret när det vankas nya amorteringskrav och bostadspriserna visar tecken på att vackla. Svensk BNP-tillväxt kan mycket väl visa sig bli högre än konsensusprognoserna. Även från EMU-området och USA kommer en rad viktiga konjunktursiffror.

Torsdag

Det råder viss osäkerhet kring styrkan i kinesiska ekonomi och därför blir inköpschefsindexen extra viktiga för börshumöret i Asien. OPEC håller möte i Wien och en förlängning av produktionsbegränsningarna finns sannolikt på agendan.  Det kan ge effekter på oljepriset. Håll också koll på det amerikanska prisindexet för privat konsumtion som är ett viktigt inflationsmått för Federal Reserve. En låg siffra och sannolikheten för en decemberhöjning minskar.

Fredag

Inköpschefsindexen för november rullas ut på bred front. Det mesta talar för riktigt hyggliga siffror och det skulle kunna ge riskaptiten en välbehövlig skjuts uppåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -