Framtids-ETF med AI och robotar

ETF/Fonder AI, robotar och 3D-printing kommer att förändra industrin som vi känner den. Fondbolaget The Ark har samlat flera intressanta bolag med fokus på industriell effektivisering i en ETF.

Inom tillverkningsindustrin har robottransformationen full fart. Robotar ersätter personal vid löpande bandets mest monotona arbetsmoment. Maskinerna gör mödan utan att någonsin klaga och med exakt precision. Revolutionen har givit uppslag till termen ”cobots”. En ordlek på de amerikanska orden för medarbetare och robot (coworker och robot).

3D-skrivare används redan för att tillverka leksaker, mat och till och med levande vävnad. Ett mer avlägset steg kan vara att flytta den energiintensiva produktionen ut i rymden. Och på temat kommer vi sannolikt se flera intressanta framsteg närmaste åren.

Inom min livstid får vi se persontrafik och yrkestrafik som inte styrs av en mänsklig hand. Autonoma fordon kommer frakta människor och varor dygnet runt utan att tumma på säkerheten eller stanna för att pausa.

Under samma tidevarv lär fossildrivna fordon ha ersatts med eldrivna diton. Istället för att fylla upp tanken, pluggar vi in kontakten. Därför kommer effektiv energilagring bli avgörande för att elektrificera världens fordonsflotta. På land och i haven.

Läkemedelsindustrin talar om smarta mediciner och biotekniska robotar, för att effektivisera vården när demografin förändras.

Ark Invest Industrial Innovation ETF (ARKQ)

ARKQ är en nischprodukt med tydligt fokus på bolagen som kommer att vinna på utrullningen av ny teknik och automation inom fler områden. Speciellt intresserade verkar ARKQ:s förvaltare vara av fordonsindustrin, 3D-printing och nanoteknologi.

För er som följt Placeras tidigare ETF-urval, är ARKQ:s närmaste konkurrent den börshandlade fonden ROBO.

Det största innehavet i ARKQ är 3D-printingbolaget Stratasys, som på topptiolistan får sällskap av branschkollegorna Proto Labs och Materialise. Elbilstillverkaren Tesla är fondens näst största innehav, vilket delvis förklarar det skyhöga p/e-talet för urvalet på 112.

Blickar vi framåt väntar analytikerna dock att den aggregerade prislappen faller snabbt, på 2019-års vinster handlas bolagen i snitt till p/e 30 och PEG-talet blir 1,3.Analytikernas ställningstagande är tydligt. Aggregerat har vinstestimaten justerats upp löpande under hela året.

Förvaltningsavgiften är hyggliga 0,75 procent, antalet innehav är 42 och direktavkastningen låga 0,4 procent. Men med närmast 100 procent fokus på tillväxt- och innovationsbolag är det inte för utdelningens skull vi intresserat oss för ETF:en.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -