SPD debatterar Merkel-stöd

Politik Tysklands största oppositionsparti SPD debatterar huruvida de ska inleda samtal med förbundskansler Angela Merkel om att stötta en minoritetsregering eller om en ny stor koalition.

Enligt Bloomberg News är detta ett första tecken på att socialdemokraterna kan vara redo att hjälpa förbundskanslern att sitta kvar efter att hennes förhandlingar om att bilda en koalitionsregering med tre andra partier misslyckats.

När SPD-topparna träffades sent på torsdagskvällen möttes partiledaren Martin Schulz av krav från parlamentsledamöter och regionala partiledare om att släppa sin vägran att gå in i en ny koalition med Merkel. Martin Schulz själv föredrar att SPD stöttar en minoritetsregering, ett arrangemang som förbundskanslern däremot vill undvika.

"Frågan på bordet är vilken sorts bidrag SPD kan ge till landet. Detta kommer att ta viss tid", sade Hubertus Heil, SPD:s generalsekreterare, till reportrar i Berlin.

Parlamentsledamoten Karl Lauterbach sade i en intervju med TV-kanalen ZDF att "naturligtvis vill vi hjälpa Tyskland och vi har inte uteslutit någonting". Detta inkluderar en möjlighet för en "stor koalition" med Angela Merkels CDU, sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -