Ny AI-fond har sett dagens ljus

Fonder Tidigare har vi sett fonder som placerar i bolag som kommer att få fördel av eller arbetar med artificiell intelligens. Men i veckan lanserades den första aktiefonden som är aktivt förvaltad av artificiell intelligens (AI).

Fonden FIM Artificiell Intelligens lanserades i veckan. Bakom fonden hittar vi det finska fondbolaget FIM tillsammans och tyska kapitalförvaltaren Acatis samt den schweiziska AI-specialisten Nnaisense.

Fonden är aktivt förvaltad och baseras på en modell utvecklad av Acatis och teknologibolaget Nnaisense. Acatis har en lång historik av långsiktiga och aktiva placeringar och förvaltar idag drygt 40 miljarder kronor.

Nnaisense är en av de ledande experterna inom AI och djup inlärning som ännu inte blivit uppköpta av någon amerikansk teknikgigant. AI-teknologi baseras på djupinlärning som är ett delområde inom maskininlärning. I praktiken innebär det att det är en självlärande modell som lär sig och blir bättre över tid.

Läs också: Superdatorn bakom nu AI-fond

Modellen går igenom fundamentala data som resultaträkningar, balansräkningar och bokslut. Modellen omfattar över 4 000 bolag med ett marknadsvärde på över en miljard euro som hör hemma på utvecklade börser över hela världen. Informationen sträcker sig över cirka 20 år och databasen innehåller över 700 variabler.

Det är tydligt att AI-modeller klarar av att bearbeta mycket större mängder information betydligt mer än en människa.

Modellen identifierar de aktier som är mest undervärderade och har störst potential för kursuppgång. Sedan skapas en fondportfölj med 50 aktier vars sammansättning har riskoptimerats - själva handeln utförs av en portföljförvaltare.

De fem största innehaven väger 17 procent och inget innehav väger mer än 5,4 procent. Många små innehav ger en bra riskspridning.

Fondens årliga avkastningsmål är det globala aktieindexet MSCI World index avkastning plus tre procentenheter. Risken i fonden ska vara motsvarande en global aktiefond. Den årliga förvaltningsavgiften är 1,5 procent. Utöver den har de en prestationsbaserad årlig avgift på 25 procent som överskrider avkastningen för MSCI World index plus 3 procentenheter.

Fonden går att handla via flera banker och nätmäklare.

Fondbolaget har valt att låta fonden FIM Nordic bli FIM Artificiell Intelligens. Det kan skapa förvirring då FIM Nordics historiska avkastning och rating hos Morningstar fortfarande syns, men har inget att göra med den nya AI-förvaltningsinriktningen på fonden. 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -