Cevian attackerar Thyssen-chefen

Börs Cevians medgrundare Lars Förberg attackerar Thyssen Krupps vd Heinrich Hiessinger och kräver en ny och mindre konglomeratanstruken strategi för bolaget, som Cevian äger 15 procent av och därmed är näst största ägare i.

Det skriver tyska Handelsblatt, som har intervjuat Lars Förberg efter att den tyska stål- och industrijätten publicerade sin bokslutskommuniké på torsdagen.

Den svenska affärsmannen är starkt kritisk till lönsamheten i bolaget, som fyra år efter att mål för detta sattes bara har uppnått ungefär hälften. Enligt Lars Förberg vore aktiekursen dubbelt så hög om målet vore uppnått.

Lars Förberg säger att Cevian stödjer ett samriskbolag med Tata för Thyssen Krupps europeiska stålverksamhet Steel Europe, men efterlyser liknande lösningar för resten av bolagets verksamheter (exempelvis hissar och bilkomponenter):

"Historiska konglomerat förändras, eftersom näringslivet ändrar sig snabbt", säger han och nämner olika lösningar för att komma till rätta med konglomeratproblematiken: förutom samriskbolag exempelvis avknoppningar eller ökad decentralisering.

På frågan om Heinrich Hiessinger har Cevians stöd säger Lars Förberg:

"Det måste vara företagsledningens ambition att nå de egna målen, och för det krävs att bolaget blir mer snabbrörligt och enklare i en snabbt föränderlig värld".

Cevian har styrelserepresentation i Thyssen Krupp-styrelsen via ledamoten Jens Tischendorf, och Lars Förberg säger i intervjun att han förutsätter att en kontinuerlig dialog om koncernstrukturen mellan styrelse och vd försiggår.

Thyssen Krupp rapporterade på torsdagen ett nettoresultat på minus 591 miljoner euro (+261) för räkenskapsåret 2016/17 (oktober 2016 - september 2017), varav ej kvarvarande verksamhet - ett avyttrat brasilianskt stålverk, där nedskrivningar gjordes - stod för minus 861 miljoner (-96).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -