Balco väl rustat mitt i bostadsoron

Börs Bostadsmarknaden svajar betänkligt och nytillskottet Balco har dragit med nedåt på börsen på senare tid. Lite oförtjänt, anser vi, då bolaget utvecklas åt rätt håll och har finanserna i ordning.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 47 den 20 november. Läs mer om Börsveckan.

Balco, som erbjuder kundanpassade balkonglösningar under eget varumärke, kom till börsen den 6 oktober och vi lyfte upp aktien som köpvärd till teckningskurs 56 kr (se BV 17-40).

 

I torsdags kom bolaget med sin första delårsrapport som noterat bolag när siffrorna för tredje kvartalet lades fram. Där framgick att tillväxten låg på 7 procent under Q3, helt och hållet organiskt, och rörelsemarginalen före engångsposter steg samtidigt till 10,4 procent (9,9) i kvartalet.

Tillväxttakten var faktiskt lägre än vad vi hade räknat med på förhand och även lägre än bolagets egna målsättning om minst 10 procents tillväxt. Det var också markant under tillväxttakten för första halvåret som kom in på 34 procent och på 26 procent för Q2 isolerat.

Så det är en avmattning vi ser och något som faktiskt väcker lite frågor hos oss. Men ledningen, med vd Kenneth Lundahl i spetsen, menar att det kan bli slagigt mellan kvartalet på grund av relativt långa ledtider i branschen och handläggningstider för bygglov. Utsikterna ser dock goda ut inför fjärde kvartalet och inför 2018.

Orderingången var också betydligt sämre än motsvarande period förra året och kom in på drygt 200 Mkr (368) i Q3. Också det på grund av ledtider och slagighet i bokning av order mellan kvartal och dessutom en ”extraordinär” bokning på 106 Mkr föregående år som var relaterad till nybyggnation. Inom renoveringssegmentet så minskade orderingången med 40 Mkr under Q3 2017 jämfört med samma period 2016, men som sagt, det rör sig oftast om långa ledtider tills man kan boka in en order på grund av handläggningstider osv så det är viktigare att se till den långsiktiga trenden i orderingång samt orderbok.

Exempelvis har bygglov nu erhållits för Balcos största order någonsin på 160 Mkr för renoveringar i Östersund, vilket produktionsstartats i fjärde kvartalet. Denna kommer att betas av successivt under hela 2018. Den totala orderboken uppgick till 1,2 miljarder kronor vid utgången av tredje kvartalet (1 073 Mkr), vilket motsvarar en ökning med 14 procent jämfört med för ett år sedan.

I våra estimat för kommande år så hade vi en tillväxttakt på 15 procent för helåret 2018 och 8 procent för 2019. Vi ser anledning till att revidera ner tillväxtsiffran aningen till 11 respektive 5 procent för 2018-2019 efter rapporten. Glädjande är att lönsamheten är på uppåtgående och kassaflödet är starkt.

Balansräkningen är också den stark med en nettoskuld som uppgår till cirka 200 Mkr enligt våra beräkningar efter noteringen där aktieägarlån återbetalats och en kvittningsemission genomförts. Detta motsvarar 1,8 gånger det justerade rörelseresultatet de senaste 12 månaderna. Den polska anläggningen som kommer utöka produktionskapaciteten med 50 procent är nu färdigställd och alla kostnader är tagna redan.

Balco ser alltså ut att vara välinvesterat och kommer kunna ha bra med krut i kassan för kompletterande förvärv framöver. Marknaden är fragmenterad och kan ledningen hitta värdeskapande förvärv så kommer man sannolikt slå till.

På rullande 12 månaders basis omsätter Balco numera 943 Mkr med en rörelsemarginal på 11,9 procent. Börsvärdet är cirka 1 270 Mkr. Justerat för nettoskulden så handlas Balco till 13 gånger rullande rörelsevinsten (ev/ebit). För ett bolag som har en tillväxt på 18 procent de senaste 12 månaderna, eller till och med 25 procent första nio månaderna, med en stigande lönsamhet dessutom, så är det attraktivt.

Framöver så räknar vi dock med en avtagande tillväxttakt och en marginalutveckling som är relativt modest. Målet är att nå 13 procent i rörelsemarginal, men det är inget vi räknar med att Balco kommer klara av de närmaste två åren. Vi är generellt försiktiga vad gäller utsikterna för byggsektorn överlag men i och med att Balco har ungefär 90 procent av omsättningen inom renoveringar så känns det lite stabilare än för aktörer som säljer mot nybyggnation. Marknaden väntas enligt Balco själva växa med 6 procent per år i Nordeuropa de kommande åren, vilket kan ses som en god proxy för bolagets långsiktiga tillväxttakt.  

Allt sammantaget så skruvar vi ner tillväxtprognoserna ett snäpp efter Q3:an men skruvar upp lönsamhetskalkylen aningen. På det stora hela blir det inga större revideringar på vinsten per aktie för 2018, runt 2 procent lägre och några procent lägre för 2019 då osäkerheten ökat på senare tid kring bostadsmarknaden.

Balco har dragits ner i den allmänna bostadsoron som råder just nu, men i grund och botten ser vi bolaget som välkapitaliserat med god lönsamhet och goda möjligheter till att göra förvärv. Ägarbilden lär fortsätta förändras då Segulah sitter kvar med 19 procent av aktierna och vill sannolikt kliva av helt.

Det kan ligga som en våt filt över aktien tills så sker, men på det stora hela så var det ändå en okej rapport och värderingen på ev/ebit kring 11 för 2018 tar höjd för lite sämre tider också. Vi ser ingen större anledning till att byta köprådet just nu.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -