Aktierna med mest säljrekar

Aktier Två bolag på börsens Largecap-lista har fått 50 procent säljrekommendationer av analytikerna. Bottenplaceringarna intar ett biometribolag och ett anrikt investmentbolag.

Av de 89 bolag på Stockholmsbörsens listor - som bevakas av sex analytiker eller mer - finns 17 företag där antalet analytiker som är negativa till bolaget överstiger de som är positiva eller neutrala, enligt SME Direkt.

Det fins tre bolag på Stockholmsbörsen där samtliga analytiker sätter köp. När det gäller sälj finns två bolag där 50 procent av analytikerna satt sälj. Det ena är teknikbolaget Fingerprint Cards och det andra är investmentbolaget Industrivärden. Båda företagen bevakas av vardera sex analytiker. Aktierna är några av de mest ägda bland Avanzas kunder med drygt 34 000 respektive 22400 ägare.

Biometribolaget Fingerprints aktie har rasat med hela 78 procent under de senaste tolv månaderna. Bakom kräftgången ligger en serie vinstvarningar.  Tre av sex analytiker har rekommendationen sälj. Räknar man med ytterligare en analytiker som har satt ”undervikt” på aktien, blir det 67 procent som är negativa.

Fingerprint utvecklar biometrisystem. Produktutbudet består i nuläget till största del av fingeravtryckssensorer. Kunderna är framför allt företag som tillverkar smarta telefoner. Bolaget satsar nu på att bredda marknadssegmenten.

Under 2016 omsatte Fingerprint 6, 6 miljarder kronor och hade en rörelsemarginal på 39 procent. Under de första tre kvartalen 2017 har intäkterna mer än halverats från lite över 5 miljarder kronor till 2,35 miljarder kronor och rörelsemarginalen är nere på 8 procent jämfört med 41 procent 2016. Det som främst ligger bakom tappet är ett avvaktande marknadsläge och kraftig prispress.

Investmentbolaget Industrivärden har till skillnad från Fingerprint fått se sin aktie stiga med 28 procent på börsen under den senaste tolvmånadersperioden. Men även i detta fall blir antalet negativa analytiker 67 procent, om man lägger till den analytiker som har rekommendationen ”undervikt”.

Anledningen till analytikernas skepsis är främst att substansrabatten är historiskt låg samtidigt som portföljen är överviktad mot cykliska bolag. När väl den extremt gynnsamma makromiljön vänder är Industrivärden sannolikt inte en av de bättre platserna att övervintra på.

Substansvärdet ligger på 233 kronor per aktie och aktien handlas för närvarande på 210 kronor. Industrivärdens aktieportfölj består av aktier i Handelsbanken, Volvo, Sandvik, Essity, ICA, Skanska, SCA, SSAB och Ericsson.

Trea på listan över aktier där andelen negativt inställda analytiker är högt är Handelsbankens aktie. Drygt 44 procent av de 18 analytiker som bevakar aktien har valt att sätta sälj. Handelsbankens aktie har gått betydligt sämre än börsen under det senaste året.

Aktien har fallit med drygt 9 procent under de senaste tolv månaderna. Bakom ligger framför allt oro för den skälvande svenska bostadsmarknaden. Handelsbanken och Swedbank är de banker som är störst på bolån på den svenska marknaden.

Under de senaste tre åren har Handelsbanken dessutom utvecklats sämre än sina nordiska konkurrenter. Bankens kostnadsbas har ökat medan konkurrenternas har minskat. Dessutom utmanas Handelsbanken liksom andra storbanker på bred front av den omfattande omstöpning och digitalisering som pågår på bankmarknaden.

Andra bolag som fallit i onåd hos analytikerna är byggbolaget Peab, livsmedelskedjan ICA Gruppen, skogsbolaget Holmen och klädjätten H&M.

I veckan släppte Handelsbanken en analys av H&M, där det spås att bolaget kommer at ha en ”smärtsamt resa” mot digitalisering framför sig. H&M kommer enligt analysen att tvingas fullt ut ställa om till en digital värld i takt med att försäljningen av kläder på nätet fortsätter att öka snabbt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -