EMU-ekonomin mår allt bättre

Makrokommentar Konjunkturen i EMU-området fortsätter att stärkas och tillväxten under årets sista kvartal ser ut att kunna bli den högsta sedan återhämtningen efter den amerikanska finanskrisen.

Att börserna i EMU-området (och Sverige) tycks ha svårt att hitta en rejäl färdriktning beror knappast på konjunkturen. Under torsdagsförmiddagen fick vi en ny bekräftelse på att ekonomin i EMU-området befinner sig på rätt spår och närmast är i någon form av accelerationsfas. 

De preliminära inköpschefsindexen för industri- respektive tjänstesektor slog förväntningarna och steg i november. För EMU-området steg indexet för industrin till 60,0 och till 56,2 för tjänstesektorn (se diagram). 

Bägge indexen ligger därmed med bred marginal över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillvväxt och nedgång och slog dessutom förväntningarna på 58,3 respektive  55,1. 

Att det tyska inköpschefsindexet för industrin i november steg till skyhöga 62,5 kan också ses som ett positivt tecken på att tillståndet i världsekonomin är förhållandevis gott. Som ett av de tyngsta exportländerna i världen, och med stor inriktning på investeringsvaror, är Tyskland en bra värdemätare på investeringsviljan globalt. 

Dessutom är starka, tyska inköpschefsindex ett tecken på att den tyska regeringskrisen inte fått humöret i tyskt näringsliv att vika. Erfarenheterna från EMU-området är också att segslitna regeringsförhandlingar eller politiska kriser inte brukar påverka den underliggande ekonomin nämnvärt. Två exempel på det i närtid är Holland respektive Spanien. 

De tyska socialdemokraterna, SPD, ska också enligt uppgift vara beredda på ge en minoritetsregering, med förbundskansler Angela Merkel i spetsen, sitt stöd.  Merkel själv verkar dock fortfarande vara inne på linjen att utlysa nyval om hon inte kan bilda en majoritetsregering enligt klassiskt, tyskt efterkrigsmönster. 

Detaljer från det sammansatta indexet för hela EMU-området visar också styrkan i konjunkturuppgången. Andelen företag som nyanställer ligger på den högsta nivån på 17 år samtidigt som affärsaktiviteten är den högsta på 6 år. 

Markit som genomför undersökningen skriver att fjärde kvartalets tillväxt nu ligger på spåret för att bli den högsta sedan återhämtningen efter den amerikanska finanskrisen i inledningen av 2011. 

Det ska samtidigt noteras att pristrycket i ekonomin ser ut att vara på väg att växla upp. Ökade inköpskostnader samt större möjligheter för företagen att föra kostnadsökningarna vidare till kund. Däremot är det för tidigt att dra slutsatsen att inflationen därmed skulle börjar röra sig mot inflationsmålet på 2 procent. Förväntningarna på prisökningar framöver är fortfarande lågt ställda.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -