Börsen: Svagt ned, FPC dominerar

Börsen Klockan 12.50 hade OMXS30 sjunkit 0,2 procent till 1.614. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick samtidigt till 5,6 miljarder kronor. Fingerprint är i fokus.

Börsen backade lätt och Alfa Laval, H&M och Lundin Petroleum huserade bland förlorarna i storbolagsindexet OMXS30. Fingerprint Cards stod, som så många gånger förut, i fokus för mycket av intresset på Stockholmsbörsen på torsdagen.

Biometriaktien steg som mest 34 procent efter uppgifter till Dagens Industri om att kinesiska försvarsindustribolaget Beijing Watertek Information Technology förbereder ett bud på Fingerprint. När bolaget själv kommenterade frågan medgav det att ett brev mottagits, men att sannolikheten för en affär bedömdes som låg. Aktien föll därefter tillbaka en del och var upp drygt 14 procent till 19:33 kronor.

Lundin Petroleum backade 0,7 procent i en nedgång inom oljesektorn då råoljepriset föll tillbaka något.

Alfa Laval sjönk 1,8 procent. I samband med torsdagens kapitalmarknadsdag flaggade bolaget bland annat för högre forsknings- och utvecklingsinvesteringar framöver.

Gunnebo steg 2,8 procent under sin kapitalmarknadsdag, då bolaget publicerade flera pressmeddelanden om nya order och partnerskap, bland annat om bankfack till en fastighet i Kina. Aktien är dock alltjämt ned 14 procent hittills i år.

Bostadsutvecklaren JM, som också höll kapitalmarknadsdag, handlades 1,6 procent lägre. Enligt JM går Stockholms bostadsmarknad från stark till normal och omställningen ger en avvaktande marknad. Bolaget uppgav också att det har möjlighet att stoppa återköpen av egna aktier om det behövs.

En av onsdagens vinnare, fritidsproduktföretaget Dometic, fortsatte uppåt med 2,7 procent till 78:75 kronor. Handelsbanken har uppgraderat Dometic till köp från öka, samtidigt som riktkursen höjs från 75 till 100 kronor.

Även Affärsvärlden ger i sin senaste utgåva rådet att köpa Dometic. Andra aktier tidningen pekar ut som köpvärda är Bilia och Oslonoterade Spectrum.

SEB Equities har höjt rekommendationerna för nischbankerna Nordax och Resurs, till köp från tidigare behåll, vilket bidrog till kursuppgångar på 2,5 procent för Nordax och lika mycket för Resurs. Enligt SEB finns det dolda värden som kan synliggöras vid ett samgående mellan de två bolagen.

Irras styrelseordförande, tre chefer och en av bolagets största ägare planerar att köpa aktier i Irras under torsdagen, meddelade medicinteknikbolaget dagen efter att bolagets aktie listats på First North och då stängde på 37:60 kronor, drygt 16 procent under introduktionskursen. Irras fortsatte ned 0,5 procent i torsdagens handel.

Wilson Therapeutics backade 3 procent efter att ha lagt fram ett resultat efter skatt för tredje kvartalet på -29,4 miljoner kronor, fortfarande utan nettoomsättning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -