Affärsvärldens nya köpråd

Börs Köp Dometic, Bilia och Spectrum, men vänta med SKF. De råden ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

SKF är sorgebarnet bland Stockholmsbörsens stora verkstadsbolag: medan sektorn de senaste fem åren stigit 112 procent i snitt har SKF endast stigit 23 procent. Bolagets rabattvärdering får sammantaget ses som motiverad och i absoluta tal är värderingen inte på fyndnivå. Enligt tidningen är konsensusförväntningarna för nästa år relativt försiktiga, vilket öppnar för möjliga positiva överraskningar, men den kortsiktiga potentialen är inte nog för ett köpråd. Bättre lägen kommer, anser Affärsvärlden och rekommenderar att vänta.

Läs också: Dagens nya aktierekar

Electrolux-avknoppningen Dometic har genomgått ett kurslyft sedan noteringen för ett par år sedan, från 48 kronor till dagens nivå runt 70. Till skillnad från andra bilunderleverantörer är bolagets produkter inte utsatta för någon större prispress, i stället har Dometic kunnat höja priserna några procent per år.

Bolaget värderas nu till 12 respektive 11 gånger vinsten för i år och nästa år, vilket är attraktiva nivåer. Aktien har stor potential på några års sikt, tycker tidningen och rekommenderar köp.

Oro över fallande bostadspriser och i förlängningen minskad konsumtion har pressat flera delar av börsen på senare tid, inklusive bilkedjan Bilia som fallit 20 procent den senaste månaden.

Bilia är i dag en dubbelt så stor koncern som 2009, och bolagets stabila och höga andel serviceintäkter övertygar. Det finns orosmoln, men det avspeglas även i värderingen, anser Affärsvärlden och rekommenderar köp.

Det Oslo-noterade oljeservicebolaget Spectrum värderas på löpande intjäning till extremt låga ev/ebitda 3 för 2017 och runt 2,5 för 2018. Bolaget växer ännu aggressivt genom att återinvestera i kartor, och den största ägaren Altor har sannolikt räknat på uppköp eller utköp av Spectrum. Över tid kan kursen värderas upp till minst dubbla dagens kurs, anser Affärsvärlden och ger en köprekommendation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -