SHB: Därför stiger Dometic

Börs Att aktiemarknaden reagerar så pass positivt på Dometics storförvärv av USA-bolaget Seastar Solutions har sannolikt att göra med den aviserade omedelbara positiva effekten på vinst per aktie, enligt SHB.

Det bedömer analytikern Rasmus Engberg på Handelsbanken Capital Markets i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt strax efter börsöppningen på måndagen, inför en telefonkonferens klockan 10.

"Det är troligen vinst per aktie-effekten", säger han om kursuppgången, apropå att Dometic spår en omedelbar positiv påverkan på både rörelsemarginal och vinst per aktie i sin förvärvskommuniké. Sedan tidigare har Handelsbanken rekommendationen öka med riktkursen 75 kronor per aktie för båt- och husvagnskylskåpsföretaget.

Utan att veta hur mycket vinsten per aktie stärks tror han att det rör sig om procentuellt högre tal än vad aktiekursen ökat med under intervjun, cirka 8 procent.

Att ett förvärv skulle ske i Dometic var väntat, säger han, men:

"Det som kanske är lite överraskande är att detta sker med bara en månad tills en ny vd ska vara på plats. Han har med största sannolikhet varit involverad i processen, men rent tajmingmässigt kanske man är lite förvånad just av det skälet."

Den 18 juli aviserade Dometic att Roger Johansson kommer att avgå vid årsskiftet, och ersättas av Juan Vargues, senast chef för divisionen Entrance Systems på Assa Abloy.

Att Dometic med förvärvet stärker sin exponering mot marinsidan är också ganska väntat enligt Rasmus Engberg: bolaget har uttryckt att exponeringen mot husbilar och husvagnar är i största laget, och ytterligare förvärv i det segmentet var inte huvudspåret.

Några särskilda slutsatser om ökad exponering mot Nordamerika finns inte att dra, enligt analytikern.

"Det som var väntat var ett förvärv utanför RV (husbils- och husvagnssegmentet, red anm). Då finns egentligen inte så många marknader, och Nordamerika är den största marknaden", säger han.

Prismultipeln (ev/ebitda på drygt 10; 875/85 miljoner dollar på förväntat rörelseresultat 2017 för Seastar enligt Dometic) beskriver han som relativt låg: Handelsbankens värdering för Dometic ligger på 11,5 för motsvarande multipel, och det ser ännu bättre ut om förespeglade synergier räknas in.

Efter en dryg halvtimmes handel var Dometicaktien upp 8,2 procent till sin högsta nivå sedan börsnoteringen för två år sedan.

Diagram: Dometic sedan börsnoteringen 25 november 2015 (introduktionspris: 48 kronor).

image

Källa: Infront.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -