Investera bortom atmosfären

Aktiekommentar Rymdindustrins värde kan åttafaldigas inom 30 år. Det tror Bank of Americas analytiker. Placera har därför utforskat rymden som investeringstema.

Innan år 2050 kan rymdindustrin vara värd närmare 3 000 miljarder dollar. I allt fall om den amerikanska investmentbank får rätt i sina prognoser.

Branschkollegan Morgan Stanley är något mer modest i sina framtidsutsikter, men förväntar att rymdindustrin nått ett värde av 1 100 miljarder dollar redan år 2040.  Och antalet kommersiella rymdföretag är redan rekordhögt, enligt amerikanska Deep Space Industries. 

Tomheten bortom atmosfären är en ogästvänlig plats. Men för företagen som står i frontlinjen kan den tuffa miljön utvecklas till en potentiell guldgruva.

Titaner som Amazons Jeff Bezos och Teslas Elon Musk är inte rädda för att tänka stort och okonventionellt. Varuleveranser med drönare och självkörande elbilar var science fiction för bara ett par år sedan. I dag har fenomenen givit uppslag till högtflygande investeringsteman och skapat enorma förmögenheter.

Delar av rikedomarna investerar både Bezos och Musk i egna rymdprojekt – Blue Origin och Space X.

En av grundstenarna i Amazons framgångssaga var att tusentals unga företag kunde delta i utbyggnaden. Mycket tack vare låga uppstartskostnaderna inom internetindustrin. Det samma behöver gälla inom rymdindustrin och möjligheterna bortom atmosfären. Så lät det när Bezos delade sina tankar i en intervju med The Motley Fool. 

Jeff Bezos

Innan rymdexploateringen kan bli verklighet i stor skala måste kostnaderna för transporten dit minska. Det kämpar både Blue Origin och Space X med.

Människans framtid rymmer ogripbara möjligheter men också stora problem som måste tas om hand.

Befolkningstillväxten på jorden når förr eller senare en kritisk resursproblematik. För att tillgodose ett växande energibehov skulle alla landytor på jordklotet behöva vara klätt i solpaneler inom ett par hundra år, vilket är praktiskt omöjligt.

Pionjärernas lösning på det är att flytta ut energiintensiva industrier i rymden där är solenergin är tillgänglig dygnet runt. Redan om 50 år tror Jeff Bezos att de första industrierna har flyttat från jorden och att människan har mindre bosättningar på andra planeter.

Miljardärerna Musk och Bezos är långt ifrån ensamma om att göra stora investeringar med rymdtema.  Tillexempel har Googles Larry Page tillsammans med filmskaparen James Cameron investerat i gruvdrift på asteroider, via bolaget Planetary Resources.

Amerikanska Made In Space arbetar med den ögonbrynshöjande idén att lyfta ut 3d-tillverkning i anläggningar som rör sig i omloppsbana runt jorden.

Space X främsta målsättning är att möjliggöra människligt liv på andra planeter. Siktet är inställt på Mars och jungfruresan är planerat till år 2020.

Investeringsmöjligheterna i dessa högtflygande idéer är dock mycket begränsade. Varken Space X, Blue Origin eller något av de andra bolagen är tillgängliga för gemeneman. Och i ett tidigt skede kanske det är lika väl så.

Space X

Det lär dröja innan bosättningar på Mars eller rymdindustrier blir kommersiellt gångbara. Men kanske blir de aktuella investeringar inom en tioårsperiod.

Andra rymdidéer ligger mycket närmare i tiden, enligt Space Ventures Investors. Investmentbankerna är inne på samma spår.

Inom de närmaste fem åren är det internetbolagen som står främst att tjäna på att barriärerna mot rymden blir lägre. Uppsvinget som kan komma kallar investmentbanken för ”Second order impact” inom rymdtemat.

Satelliter kan idag byggas betydligt mindre och billigare än tidigare. Det öppnar för helt nya användningsområden och möjligheter.

Att via satelliter sprida internet är något mycket intressant. Internetbolag som Facebook, Google och Amazon når idag bara delar av världens befolkning. De står därför enormt mycket att vinna om räckvidden kan utökas. Och via satelliter skulle vi aldrig behöva sakna täckning var än vi befinner oss på jordklotet. Kundunderlaget skulle då öka med flera miljarder människor.

Enligt Morgan Stanley kommer 37 procent av intäkterna från användningen av satelliter år 2040 komma från internetleverans till nya delar av världen. Det motsvarar ett värde på över 400 miljarder dollar. Pengar som landar i fickan på bolagen som lyckas bygga ett världsomspännande nät av internet-satelliter.

Inspirerade av Morgan Stanley, Bank of America och Space Ventures urval har Placera plockat ihop en lista rymdbolag av blandad kaliber. Vi behöver kanske inte nämna att risknivån i några av bolagen är mycket hög.

Northrop Gumman (Börsvärde 52,4 miljarder dollar)

Northrop är en global ledare inom flyg- och försvarsindustrin. Bolaget sitter på flera mycket värdefulla försvarskontrakt. Men tillverkar också komponenter och skydd till satelliter.

Efter det nyligen utlysta förvärvet av Orbital ATK utökar Northrup sin exponering mot rymden. Närmare en tredjedel av Orbitals intäkter kommer ifrån rymdindustrin. Det inkluderar bland annat satellitsystem, och ett befintligt kontrakt med NASA om att transportera varor till den internationella rymdstationen (ISS).

Rymdsegmentet inom Orbital har ett uppskatta värde på 1,2 miljarder dollar. Utanför rymden är bolaget en stor leverantör av missiler och ammunition.

Jämförelsesiffror 2018: P/e 23 Peg 2,7 – källa: Factset

 

Aerojet Rocketdyne Holdings (Börsvärde 2,2 miljarder dollar)

Aerojet Rocketdyne är en mer direkt satsning på rymdindustrin. Men bolaget har trots det, likt Northrup, starka band till försvarsindustrin.

Aerojet försökte för ett par år sedan köpa United Launch Alliance, ett konkurrerande bolag som delas av flygjätten Boeing och försvarskoncernen Lockheed Martin. Men budet nekades. Köpet var ett försök att säkra användningen av Aerojets raketmotorer i framtida rymdprojekt. Trots konkurrensen vinner Aerojet viktiga affärer och samarbetar bland annat med United States Airforce.

Jämförelsesiffror 2018: P/e 29 Peg 1,6 – källa: Factset

 

Gomspace (Börsvärde 2,6 miljarder kronor)

Gomspace är en utvecklare av nanosatelliter, listade på svenska First North. En nanosatellit väger mellan 1 och 15 kg. Fördelen mot konventionella satelliter är att produktions- och uppskjutningskostnaden blir betydligt lägre i och med den nätta storleken, vilket innebär en bredare marknad och nya användningsområden.

Nanosatelliterna kan exempelvis användas för informationsöverföring inom Internet of Things och för att till exempel spåra flygtrafik.

Jämförelsesiffror 2018: P/e i.u Peg i.u – källa: Factset

 

Boeing (Börsvärde 157,6 miljarder dollar)

Boeing är inte bara en av världens främsta flygplanstillverkare. Bolaget investerar tungt även i utvecklingen av fordon för rymdrevolution. Boeings vd Dennis Muilenburg ska ha sagt att han är övertygad om att den första landstigningen på Mars kommer att ske ifrån en Boeing-tillverkad rymdraket och inte en från Space X.

Bolaget har ett starkt band till amerikanska NASA och Space Launch System. Samarbetet har varat i över 50 år och Boeing har hjälpt till att föra människan till månen och material till den internationella rymd stationen ISS. Men trots omfattningen står rymdindustrin än så länge bara för ungefär en tiondel av bolagets intäkter.

Jämförelsesiffror 2018: P/e 24 Peg 1,3 – källa: Factset

 

Facebook (börsvärde 519,4 miljarder dollar)

Facebooks intäkter drivs av en ständig ökning av antalet användare. Sofistikerade sätt att analysera data har möjliggjort träffsäker annonsförsäljningen och fina intäkter. Sajten närmar sig 2 miljarder månatliga användare - men flera miljarder människor har fortfarande inte tillgång till internet.

 

Så intresset för att bygga ut internettillgången torde vara stort hos bolaget. Lika så har de mycket att vinna på att det sker. Således är Facebook tillsammans med exempelvis Alphabet och Amazon bolag som får ”second order impact” på rymdtemat.

Jämförelsesiffror 2018: P/e 28 Peg 1,1 – källa: Factset

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -