SEB: Boprisfall stannar på 5-10 procent

Makro SEB bedömer att en stark konjunktur och arbetsmarknad, låga räntor och fortsatt brist på bostäder talar för en måttlig boprisnedgång.

Högkonjunkturen i Sverige breddas när export och industriinvesteringar växlar upp med stöd av en stark omvärld och svag krona. Det kompenserar i viss mån för de svaghetstecken som börjar synas på bostadsmarknaden och som väntas dämpa byggandet framöver.

Det skriver SEB i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 3,2 procent 2017, 2,6 procent 2018 och 2,4 procent 2019. I föregående prognos, i augusti, väntades BNP öka med 3,2, 2,8 respektive 2,4 procent år 2019.

SEB bedömer att en stark konjunktur och arbetsmarknad, låga räntor och fortsatt brist på bostäder talar för en måttlig boprisnedgång.

"Huvudscenariot är att prisfallen stannar på 5-10 procent; inte tillräckligt för att i någon större utsträckning ändra tillväxtbilden", skriver banken.

Enligt SEB-ekonomerna får inflationen stöd av högre priser på tjänster, om än delvis drivet av tillfälliga faktorer, och gradvis stigande löner. Men uppgången räcker inte för att inflationen uthålligt ska nå målet ens i slutet av prognosperioden.

KPIF-inflationen väntas uppgå till 2,0 procent i år, för att sedan sjunka till 1,8 procent under 2018 och 2019.

SEB spår att reporäntan ligger kvar på -0,50 procent i december i år och har höjts till -0,25 procent i december 2018 och till 0,50 procent i december 2019.

SEB har senarelagt sin prognos för Riksbankens första räntehöjning till september 2018, från juli tidigare. Detta efter att Riksbanken har fortsatt att signalera att hög tillväxt, allt hetare arbetsmarknad och inflation nära målet inte motiverar någon snar räntehöjning. SEB räknar dock med att Riksbankens obligationsköp troligen avslutas vid årsskiftet.

SEB 2017 2018 2019

==============================================================

BNP 3,2% 2,6% 2,4%

Arbetslöshet 6,7% 6,2% 6,2%

KPI 1,8% 1,8% 2,1%

==============================================================

Bild: BNP-prognos

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -