På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nordens bästa femårsaktier

Börs Tretton av de tjugo bäst presterande nordiska aktierna under de senaste fem åren är svenska. Högst på listan finns ett bolag från Lund, vars aktie stigit nästan 6000 procent under perioden.

Med ett undantag har alla de tjugo bolagen på listan över bästa aktierna stigit med över 1000 procent.

Nordens bästa aktie under de senaste fem åren är utvecklings- och biopharmabolaget Hansa Medical, vars aktie stigit med 5894 procent. Bara i år är uppgången 78 procent.

Hansa Medical utvecklar enzymer för behandling av transplantation och akuta autoimmuna sjukdomar. Bolaget har ett marknadsvärde på lite över 7 miljarder kronor.

Hansa Medicals primära läkemedelskandidat Ides är ett enzym som eliminerar så kallade Igg-antikroppar. Processen befinner sig i en sen klinisk utvecklingsfas när det gäller behandling av njurtransplantationspatienter. Bolaget tror att läkemedlet även kan användas för transplantationer av andra organ.

Hansa Medical visar ännu ingen vinst och analytiker som följer bolaget tror att det kommer att krävas ytterligare kapitalanskaffning under kommande år. Banken SEB satte nyligen riktkursen 300 på aktien. I början av november avled bolagets vd Göran Arvidson hastigt.

Bolaget har långt över 7000 ägare på Avanza. Störste ägaren är Nexttobe som äger 26,9 procent av aktierna. Nexttobe ägs av grundaren till Q-med, Bengt Ågerup. Näst störste ägaren är hedgefonden Gladiator.

Tvåa på listan över Nordens bästa aktier är spelutvecklingsbolaget Net Gaming, vars aktie stigit över 3000 procent.

Net Gaming är ett svenskt holdingbolag som investerar i bolag verksamma inom spel på Internet. Marknadsvärdet uppgår till knappt 700 miljoner kronor. I år har Net Gaming fortsatt att gå starkt och aktien är upp över 120 procent.

Tredje bäst i Norden under senaste fem åren är teknikkoncernen Hexatronic. Företaget levererar produkter och lösningar för optiska fibernät.  Bolagets aktie har stigit med över 3000 procent under perioden. I år ligger uppgången på 73 procent. Hexatronic släppte nyligen en stark rapport för det tredje kvartalet,tillväxten var hela 30 procent.

Största bolaget sett till börsvärde av de tjugo företagen som presterat bäst under de senaste fem åren på de nordiska börserna är danska vindskraftbolaget Vestas Wind Sytems.

Bolaget värderas, trots den senaste tidens kursras, till motsvarande 119 miljarder svenska kronor. Vestasaktien är hittills i år ner 12 procent. Aktien föll kraftigt efter senaste kvartalsrapporten som var en besvikelse både vad det gäller resultatet och de sänkta utsikterna för resten av året.

Vestas aktie är inte den på topplistan med flesta ägare hos nätmäklaren Avanza. Flest ägare har teknikföretaget Fingerprint Cards, vars aktie finns i hela 34 000 avanzaportföljer.

Fingerprintaktien har knappast rosat marknaden i år. Aktien är ner med hela 73 procent 2017. Det innebär att aktien är den som tappat mest hittills i år.  Ser man dock över en femårsperiod så är aktien istället upp lite drygt 1000 procent och hamnar på 17:e plats över de starkaste nordiska aktierna under senaste fem åren.

Den aktie på listan som gått starkast hittills i år är spelbolaget Nordic Leisure. Bolagets aktie har i år rusat med över 300 procent efter en rad starka rapporter.

Affärsidén är att genom aktivt ägarskap utveckla sina investeringar och därmed bidra till värdetillväxt. Bolaget investerar inom sektorerna spel- och media.

Den genomsnittliga uppgången i år för de tjugo nordiska aktierna på listan har varit cirka 32 procent, alltså klart bättre än genomsnittet för de nordiska börserna. Intressant att notera är också att inte en enda finsk aktie lyckades kvala in på topplistan.

Läs också: Monster-aktien bäst i världen

Läs också: Här är Europas bästa aktie

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -