Börsen stiger, H&M faller

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagen i en oregelbunden tendens men vände sedan löpande uppåt i likhet med andra Europabörser. H&M pressades efter ytterligare en rekommendationssänkning.

Runt klockan 13.15 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,6 procent till nivån 1.633 och på de ledande börserna på kontinenten syntes en liknande bild. Aktier för 6,5 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

H&M gick mot strömmen och tappade 1,6 procent till 193:30 kronor. Redan i fredags bröts 200-kronorsnivån efter att SEB sänkt sin rekommendation till sälj och nu har även Barclays Capital intagit en mer negativ syn, ner till undervikt från jämvikt och en riktkursjustering till 170 kronor (200). Barclays, vars sektorval i stället faller på Inditex, pekar på att H&M:s försäljningsökning huvudsakligen har kommit från att bolaget öppnat nya butiker samtidigt som försäljningen minskat på samtliga för bolaget viktiga marknader under de senaste åren.

Lundin Petroleum toppade OMXS30 med en uppgång på 2,3 procent följt av Ericsson (+2,1 procent) och SCA (+1,4 procent).

Boliden, med kapitalmarknadsdag på tisdagen, vände upp efter att ha pressats i handelns inledning. Bolagets investeringsprognos för 2018 på drygt 6 miljarder kronor, som angavs i ett pressmeddelande inför tisdagens begivenhet, var högre än väntat men har en mycket begränsad effekt på Nordeas substansvärdesestimat och kommer troligen inte att påverka bankens estimat för gruvbolagets utdelning nästa år. Det skrev Nordea i en kommentar till Bolidens kapitalmarknadsdagsbudskap, enlig Bloomberg News. Boliden var upp 1,3 procent tidig eftermiddag.

Nordea betraktar också Bolidens uppgift om att bolaget utvärderar att utvidga Garpenberggruvan med 20 procent från år 2020 som positiv.

Sandvik, vars kapitalmarknadsdag i Tyskland drog igång vid lunchtid, avancerade 1,2 procent. Utgångspunkten för Sandviks kapitalmarknadsdag är strategin med "stabilitet och lönsamhet före tillväxt", och inom affärsområdet Machining Solutions ökar fokuset på förvärv, var två av budskapen i ett pressmeddelande från verkstadskoncernen under kapitalmarknadsdagen.

Evolution Gaming låg högt på förlorarlistan med ett kursfall på 8,8 procent. Bolagets grundare Jens von Bahr och Fredrik Österberg har sålt 1,8 miljoner aktier till kursen 557 kronor.

Elekta har fått en order värd 22 miljoner dollar i USA på sin linjäraccelerator Versa HD, onkologiinformationssystemet Mosaiq och behandlingsplaneringslösning Monaco. Aktien steg 0,7 procent.

Alltele redovisade ökad omsättning men lägre marginal i sin kvartalsrapport. Aktien var ned nära 2 procent. Även rapportaktuella BTS och Neurovive backade i aktiehandeln.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -