Tysk regeringskris i fokus

Makroveckan Inledningen av veckan lär domineras av tysk regeringskris men avslutas med tunga makrosiffror och den ”officiella” starten på julhjandeln.

Det fortsätter att gå tungt på novemberbörserna, framför allt i Europa. Den svenska börsen backade med en knapp procent under veckan och är nu ner med runt 3,5 procent i november. Lite luft under vingarna fick dock även börserna i Europa när ett amerikanskt skatteförslag röstades igenom i kongressen, men det är fortfarande en bit till förverkligande av förslaget.

Att den svenska inflationen åter halkat ner under Riksbankens mål på 2 procent fick räntorna att backa och satte ytterligare press på den svenska kronan som nu handlas kring 9,90 kronor per euro och 8,44 kronor per dollar.

Det finns en viss risk för att även den här veckan kommer att få en svag start. Att Angela Merkel misslyckats med att forma en ny tysk koalitionsregering lär spä på oron eftersom det betyder att ett tyskt nyval nu närmar sig. De rena ekonomiska effekterna bedöms ändå vara små så det kan i så fall bli en kortvarig svacka. Den här frågan lär dock dominera inledningen av veckan och kan även sätta press på euron.

Både Federal Reserve och ECB släpper protokollen från sina senaste penningpolitiska möten under veckan som kommer. Klart intressantast är det amerikanska protokollet eftersom alla letar efter signaler kring en kommande räntehöjning. Frågan är hur nära banken är att höja räntan redan i december?

Mot slutet av veckan publiceras dessutom de preliminära inköpschefen för november i en rad länder. Väntat är hyggligt stabila siffror som bekräftar att den globala ekonomin fortfarande befinner sig på rätt spår. Det här är ändå siffror som kan hjälpa eller stjälpa börshumöret.

Veckan avslutas med Black Friday som väl får sägas är den mer officiella starten på julhandeln. Rusning till butikerna är att vänta men förväntningarna är också högt ställda och möjligen kan svenska hushåll blivit lite försiktigare nu när media fyllts av svarta rubriker kring utvecklingen på bostadsmarknaden.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan med ett tal av ECB-chefen Mario Draghi inflr EU-parlamentets ekonomiska utskott som dagens huvudnummer. Mycket av marknadens fokus lär dock hamna på den tyska regeringskrisen och effekterna på euron.

Tisdag

Ännu en lugn makrodag med bostadsförsäljningen i USA o fokus. Högst troligt håller försäljningen god fart även om höstmånaderna kan vara lite slagiga. Oljepriserna ligger tickar runt 63 dollar fatet (Brent) och många räknar med att det ska sätta fart på amerikanska oljeproduktion. Lagerstatstiken kan ge en liten fingervisning om så är på väg att ske.

Onsdag

Mycket fokus på protokollet från den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte. Signaler kring en möjlig räntehöjning i december är vad alla letar efter. Var det nära redan här? Värt att hålla koll på hushållshumöret både i USA och EMU-området nu när julhandeln närmar sig.

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för november rullas ut på bred front men USA håller stängt för Thanksgiving. Stabila siffror väntas för EMU-området och det kan möjligen ge riskaptiten en liten skjuts uppåt. Håll också koll på de brittiska BNP-siffrorna eftersom allt fler börjar bli oroliga över de ekonomiska effekterna av att Brexit-frågan till synes är så långt från en lösning.

Fredag

Tyskt IFO-index och amerikanska inköpschefsindex från Markit är tunga makrosignaler men i nyhetsflödet lär köpfesten under Black Friday ändå dominera. Den riktiga starten på julhandeln är här – på gott och ont.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -