Tyska förhandlingar havererar

Börs Den tyske förbundskanslern Angela Merkel meddelade natten till måndagen att förhandlingarna om en regeringskoalition hade havererat.

Det rapporterar Bloomberg News och Reuters.

Förhandlingarna har förts mellan Merkels partikoalition CDU/CSU, FDP och De Gröna för att bilda vad som kallats en "Jamaicakoalition" (utifrån partifärgerna).

Förhandlingarna har förts under en månad och en deadline har skjutits fram flera gånger, men på söndagen meddelade FDP att de drar sig ur förhandlingarna.

Bland annat immigrationen och miljöfrågorna har varit stötestenar under samtalen.

"I dag blev det inga framsteg utan snarare tillbakagångar eftersom specifika kompromisser ifrågasatts. Det är bättra att inte regera än att regera på fel sätt", sade FDP:s ledare Christian Lindner.

Angela Merkel sade att hon stannar som förbundskansler tills vidare och att hon på måndagen ska träffa presidenten för att diskutera läget.

"Det är en dag för att inte minst göra en djup granskning av Tysklands framtid. Som förbundskansler, som ställföreträdande kansler, så kommer jag att göra allt för att säkra att detta land fortsätter att styras väl de kommande veckorna", sade hon.

De valmöjligheter som återstår nu är att bilda en minoritetsregering ledd av CDU/CSU eller att be president Frank-Walter Steinmeier att utlysa nyval, vilket skulle vara kort efter de ordinarie valen som hölls i september.

Ledarna för SPD, som Merkel bildade koalition med mellan 2013 och 2017, har efter valförlusten i år uttryckligen avvisat att de är redo att åter gå in i en koalitionsregering.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -