De styr hållbarhetstrenden

(Manhattan, New York) Andra dagen på östkusten är inriktat på temat hållbara investeringar. Första mötet är på hotellet, skönt att inte behöva ge sig ut i New Yorks morgontrafik.

Vi träffar holländaren Diedrik Timmer som arbetat i New York i fyra år. Han arbetar för Systainalytics som är konsulter inom hållbarhetsfrågor. De hjälper investerare och finansanalytiker förstå hur bolagens risker ser ut när man tittar på bolagen utanför balans- och resultaträkningen.

Diedrik Timmer

Det ger investerarna en insikt hur börsbolagen arbetar med hållbarhetsfrågor. Lever bolagen som de lär, använder de barnarbete fast de säger att de inte gör det, tar de ett stort miljöansvar vid produktion?

Systainalytics rankar bolagen utifrån ett stort antal kriterier som hjälper världens investerare att få en bilda av bolagen utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det är helt uppenbart att Wall Streets investerar ligger långt efter Europa och särskilt Norden när gäller hållbara investeringar.

Diedrik säger att det är en stor kontrast mot Norden. Det har helt klart börjat röra på sig i USA och de ligger i startgropen. I Norden driver de stora institutionerna tillsammans med politiker frågan om hållbara investeringar. I USA är det privatinvesterare och stiftelseförvaltning som driver hållbara investeringar.

”Några robotrådgivare erbjuder redan hållbara investeringar till privatpersoner, flera av de större stiftelserna och privata pensionsstiftelser har börjat investera hållbart, men det är en stor skillnad mot Europa”, säger Diedrik Timmer. 

Han berättar att de stora institutionerna lyssnar på budskapet om hållbara investeringar och att pensionsförvaltarna med statlig anknytning till viss del är rädd för stämningar.

”Man får inte glömma bort att när saker händer i USA så brukar det gå fort mycket for,t så det finns stor potential i USA” avslutar Diedrik Timmer.

Efter mötet med Diedrik och Systainalytics går det buss till FN-skrapan på andra sidan Manhattan.

Vi börjar med lunchföredrag av Leif Pagrotsky, Sveriges konsul i New York. Det jag tar med mig från lunchen är ett intressant projekt, där de hjälper mindre nordiska bolag med kontor och nätverk för att komma igång och testa New York och den amerikanska marknaden till en låg kostnad.

Det är ett projekt som de nordiska konsulaten i New York driver gemensamt.

Efter lunch blev det rundvandring i FN-skrapan som avslutades med frågestund och möte med den svenska FN-delegationen.

Sverige sitter sedan årsskiftet i FN:s finrum. Sverige har ett tvåårigt mandat i säkerhetsrådet. Man berättar om de utmaningar som finns i säkerhetsrådet och om de hållbarhetsfrågor som man driver.

Det var resans sista möte före det är dags för återförd tillbaka till Sverige. Min sista artikel blir en sammanfattning av tonläge och intryck från resan.

Läs fler artiklar från min resa!

  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -