Aktierna där nya ägare ökar mest

Börs Här är de svenska aktierna där andelen ägare ökat mest i procent under de senaste tolv månaderna på Avanza. Ett diagnostikföretag från Lund toppar listan.

Av de 20 svenska aktier som under de senaste tolv månaderna fått flest andel aktieägare återfinns sju stycken på listan First North. Sex av bolagen handlas på Aktietorget och tre av bolagen finns på listan Nordic MTF. Endast ett av de 20 företagen handlas på börsens largecap-lista.

Gemensamt för de 20 bolagen är att merparten haft en fantastiskt bra utveckling på börsen under 2017. Flera av företagen har dubblat eller mångdubblat sina respektive aktiekurser. Skulle man köpt ett genomsnitt av aktierna i början av året, alternativt tecknat aktierna när de börsintroducerades, så skulle avkastningen varit fantastiska 110 procent. 

Starkast har digitala säkerhetsföretaget Eyeonids aktie gått. Bolaget grundades så sent som 2014. Eyeonid har utvecklat en plattform för proaktiva ID-skyddstjänster. Tjänsten bevakar och larmar kunder när känslig digital information återfinns på obehöriga platser på internet. 

Eyeonids aktie är hittills i år upp hela 414 procent. Bolaget har ett börsvärde på strax under 650 miljoner kronor. Aktien finns i över 5000 avanzaportföljer. 

Eyeonid är dock inte det bolag som fått högst andel nya aktieägare. Överst på denna lista är utvecklingsföretaget Prolight Diagnostics. Idag finns aktien i totalt 1744 portföljer hos Avanza. 

Prolight Diagnostics utvecklar diagnostiksystem för användning vid så kallad Point of Care Testning vid hjärtinfarkter. Det innebär patientnära laboratoriediagnostik. Proverna görs alltså direkt på plats och skickas inte vidare till ett centrallaboratorium. 

Prolight Diagnostics börsintroducerades på listan NGM Nordic MTF den 31 mars i år. Teckningskursen var 0,75 kronor per aktie. Börsvärdet uppgår idag till 100 miljoner kronor. Merparten av bolagets nya aktieägare har handlat aktien efter den 16 oktober i år. 

Den 13 november meddelade Prolight Diagnostics att de inte kommer att bygga en egen säljorganisation utan siktar på att inleda samarbeten eller att på sikt bli uppköpta.

Näst starkast av aktierna med flest nya ägare har mineralprospekteringsbolaget Copperstone Resources gått. Aktien är upp med 388 procent hittills i år. Bolaget värderas till en halv miljard kronor och har nära 5800 aktieägare hos Avanza.

Bolaget hette tidigare Kopparberg Mineral, men bytte namn 2015. På First North har aktien funnits sedan 2011. Bolaget bildades dock redan 2006 och har varit noterat sedan februari 2007.

Tredje bäst har det gått för cancerbehandlingsföretaget SpectraCure. Bolaget är fokuserat på cancerbehandlingar med medicintekniska system med laserljuskällor. Metoden är lämplig för interna tumörer som i prostata och bukspottkörtel. SpectraCures aktie har stigit med 374 procent i år. 

Flest aktieägare av de 20 bolagen på listan har energilagringsföretaget SaltX Technology. Bolaget utvecklar och säljer en patenterad energilagringsteknologi som marknadsförs under varumärket Saltx.

Bolaget som är listat på First North i Stockholm har utvecklat en energilagringsmetod som bygger på ett egenutvecklat och patenterat salt.

SaltX Technologys aktie finns i över 9600 avanzaportföljer. Aktien har haft en stark utveckling i år och är hittills upp 87 procent. 

Enda largecap-bolaget på listan är avfuktingsföretaget Munters. Munters återintroducerades på börsen av riskkapitalfirman Nordic Capital under våren. Aktien inledde med att stiga kraftigt för att sedan vända ner under introduktionskursen på 55 kronor efter en oväntat svag q3-rapport. Nordic Capital är fortfarande största ägaren med över 50 procent av aktierna. 

Placera skrev i en analys om bolaget publicerad den 9 november. Slutsatsen var bland annat att aktien trots raset fortfarande ser dyr ut

En annan aktie på listan, som till skillnad från Munters gått starkt i år, är spelutvecklingsföretaget G5 Entertainment. Bolagets aktie är hittills i år upp 169 procent. G5 har specialiserat sig på gratisspel för smarta telefoner och surfplattor. G5s portfölj innehåller ungefär 100 spel.

Marknadsvärdet ligger på cirka 2,4 miljarder kronor. Trots G5 aktiens starka utveckling har resan varit synnerligen volatil och aktien har under 2017 stått betydligt högre än idag.  

Belysningsbolaget Plejd är ett annat företag på topplistan, vars aktie stigit kraftigt i år. Plejd utvecklar produkter och tjänster för smart belysning och hemautomation. Plejds aktie är hittills i år upp med 70 procent. Bolaget har drygt 2000 aktieägare på Avanza. 

Plejds aktie har i princip dubblats sedan inledningen av oktober. I början av november meddelade bolaget att deras orderbok är mycket stark.

Under tredje kvartalet visade bolaget vinst. Vd Babak Esfahani påpekar dock i senaste rapporten att; ”kraftig tillväxt är vårt mål och med det kommer investeringar. Den över förväntade försäljningstillväxten gör dock att vi fortfarande har kvar över 20 miljoner av det kapital vi tog in under april 2017.”

En annan aktie med många aktieägare och med många nya ägare är fintechbolaget Cinnober. Företaget utvecklar lösningar för börshandel, riskhantering och andra finansiella tjänster. Kunderna är framförallt aktie-, derivat- och råvarubörser.

Cinnobers aktie är hittills i år upp med drygt 30 procent och aktien finns i drygt 2000 avanzadepåer. Marknadsvärdet uppgår till knappt två miljarder kronor. Under tredje kvartalet vände bolaget från vinst till förlust. I rapporten för tredje kvartalet uppger bolaget att förlusten hänger samman med bolagets långsiktiga tillväxtsatsningar och att volatiliteten kommer att vara fortsatt stor när det gäller intäkterna. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -