Stjärnekonomerna ser risker

(Wall Street, New York) Första dagen i New York är till ända. Det blev många möten och det bestående intrycket är att det var ett mörkare budskap än förväntat.

Vi har diskuterat President Trumps skatteförslag som inte imponerade på någon av stjärn-ekonomerna.

”Jag tror att man får igenom skatteförslaget, men det gör bara de redan rika företagen rikare och inte hushållen. Och skattereformen ger ingen boost på BNP. Det blir sannolikt mer aktieåterköp, utdelningar och förvärv”, säger Deutsche Banks chefsekonom, dansken Torsten Slok.

Torsten Slok, Deutsche Bank

Libby Cantrill, ansvarig för policyfrågor på Pimco, tror att det kan bli svårare att få igenom skattereformen i kongressen.

 ”Om den passerar kongressen så blir den sannolikt mindre omfattande och påverkan på USA:s tillväxt blir liten 2018”, säger hon.

Libby Cantrill, Pimco

Bricklin Dwyer på BNP Paribas har ett förflutet på OECD och IMF. Han tycker skattereformen är sprungen ur bolagens utländska vinster. Den är inte tillräckligt bred och den gynnar i huvudsak de stora bolagen.

”Skattereformen ger ingen tillväxt i ekonomin den saknar produktivitetshöjande effekter och hushållen blir förlorare när ränteavdragen på fastighetslån minskar”, säger han.

Bricklin Dwyer, BNP Paribas

Nästa år är det mid-term val till kongressen och fler av ekonomerna tror att det kan påverka marknaden negativt.

”Om demokraterna får fler platser kan det bli stökigt med mindre beslutfattande. Det gillar inte finansmarknaden och kan leda till högre kreditspreadar, vilket inte är bra för aktiemarknaden”, säger Torsten Slok på Deutsche Bank.

”Republikanerna har tappat flera platser under hösten, och med tanke på Trumps låga popularitet bland väljarna kan tappet bli stort. Jag tror president Trump hur som helst kommer få det svårt att få igenom beslut i Senaten då det kräver 60 procent och idag har republikanerna bara 52 procent”, säger Libby Cantrill på Pimco.

En fråga som delade ekonomerna var synen på inflationen.

Både Torsten Slok och Bricklin Dwyer såg lägre inflationsförväntningar det närmaste året.

”Jag tror man kan fortsätta köpa företagsobligationer och aktier, för FED kommer att hålla räntan fortsatt låg då inflationen inte tar fart”, säger Torsten Slok.

Joseph Lupton som tidigare arbetat på den amerikanska centralbanken FED men numera finns på JP Morgan tror att inflationen kommer att ta fart.

”I takt med fortsatt ökad global tillväxt ser vi en ökad inflation viket kommer leda till fler räntehöjningar från FED än vad marknaden räknat med. Vi tror på hela fem höjningar fram till årsskiftet 2018/2019”, säger han.

Något som oroar flera av ekonomerna är när den europeiska centralbanken ECB slutar köpa obligationer.

”ECB är nyckeln till de stora kapitalflödena och de globala räntorna. När ECB slutar kan det leda till att mycket kapital går tillbaka till Europa från USA, vilket ksannolikt leder till högre räntor globalt när någon annan måste köpa obligationerna som ECB köper idag. Kapitalflöden från USA till Europa kommer också att stärka euron till 1,3.”, säger Torsten Slok på Deutsche Bank.

”Marknaden bör ha diskonterat slutet för QE och ECB. Jag tror de stora globala bankerna är förberedda, men inte de mindre bankerna. Den stora frågan är var räntorna hamnar när marknaden ska köpa räntepapper istället för ECB, vad blir priset?”, säger Joseph Lupton på JP Morgan.

Bricklin Dwyer tror att företagsobligationer med hög risk kommer att få det tufft med samma avkastning som en amerikansk 10-årig obligation till betydligt högre risk, när räntorna börjar stiga och ECB börjat strama åt.

”Det kan bli riktigt tufft för ETF-marknaden som haft en stor och snabb tillväxt i spåren på billigt kapital. Många vet inte vad de köpt och vissa produkter som företagsobligations-ETF:er har syntetisk replikering som kan skapa stora problem när marknaden blir orolig”

Ett annat orosmoln är potentiellt handelskrig.

”Trump har en tydlig historik gällande frihandel. Han har kritiserat alla avtal som USA skrivit på de senaste 20-åren. Om det blir problem med skattereformen är risken stor att han beslutar att bryta fler handelsavtal, det är något han kan göra utan kongressen kan göra något”, säger Libby Cantrill på Pimco.

Joseph Lupton på JP Morgan är inne på samma linje och är orolig att president Trump vill minska globaliseringen vilket kan leda till handelskrig.

Det var en betydligt mörkare än jag hade förväntat mig. Imorgon ska jag tillsammans med Storebrand/SPP fonder viga dagen åt hållbarhetsfrågor. Vi håller tummarna för lite positivare syn.

Läs fler artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -